Sylvana Simons doet aangifte na racistische reacties

31 mei 2016 16:32 | sterren | Door Televizier

© Leendert Jansen - NTR

Tv-persoonlijkheid Sylvana Simons ontving de afgelopen weken een enorme hoeveelheid racistische reacties op haar toetreding tot de politieke partij DENK. Ze doet dinsdag aangifte.

"Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen," laat Sylvana weten, "want het bestrijden van onrecht begint altijd bij het melden hiervan." Twee weken terug zat de oud-TMF-vj in De Wereld Draait Door om haar carrièreswitch toe te lichten. Vervolgens brak vooral op social media een enorme discussie los, waarbij de politica-in-de-dop geregeld met racisme te maken kreeg.

Daders opsporen

Sylvana doet aangifte tegen een grote groep reageerders, zei ze in een persverklaring in het Tweede Kamer-gebouw. "Er zijn een heleboel tweets, emails, krantenartikelen, Facebook-berichten en we gaan alle daders opsporen. Zorgen dat ze op de gepaste manier aangepakt worden."

Rode lijn

Volgens Sylvana moet het maatschappelijke debat over racisme zich verplaatsen naar de politieke arena. "Het wordt tijd dat in onze samenleving het besef doordringt dat er één duidelijke rode lijn wordt getrokken: daders van discriminatie, seksisme en racisme worden aangegeven, opgespoord en bestraft. Dit besef kan alleen ontstaan als wij allemaal dapper genoeg zijn om van onrecht ook melding te maken."

Onverdraagzaamheid

"De reacties die in mijn richting zijn geuit zijn exemplarisch voor wat heel veel vrouwen, mannen, moslims, joden, etnische minderheden, migranten, mensen met een beperking, ouderen en homo’s dag in, dag uit meemaken op de arbeidsmarkt, op school of op straat", zegt Sylvana. "Het is van het grootste belang dat dit klimaat van onverdraagzaamheid wordt bestreden. Daar wil ik me met vrouw en macht voor inzetten."


Meer over