Televizier's ode aan Rik de Jong

6 februari 2014 15:37 | sterren | Door Televizier

Omdat Ferri Somogyi vanavond voor het laatst in GTST te zien is als Rik de Jong, vonden wij het tijd voor een eerbetoon aan het legendarische soappersonage. Want waar zou GTST zijn geweest zonder Rik?

In 1994 wordt speciaal voor Ferri Somogyi een nieuwe rol geschreven in Goede Tijden, Slechte Tijden: Rik de Jong moet zijn karakter heten. In 1995 komt de jonge Rik de soap binnen als een stoere jongen met een klein hartje. Hij scheurt met zijn motor heel Meerdijk door en ontpopt zich als een ware vrouwenliefhebber. Een stoere motorrijder die menig vrouwenhart laat smelten, een geweldige toevoeging voor de soap. En niet alleen in Meerdijk vallen de vrouwen voor Riks charme. Heel Nederland zwijmelt weg bij de eerste beelden van Rik de Jong.

Eerste kind

Wie GTST kent, weet dat het maar even hoeft te duren of er duikt ergens een onbekende zoon of dochter op. Zo ook voor Rik. Na de dood van zijn ex-vriendin Nathalie krijgt Rik te horen dat hij jaren eerder een zoon bij haar verwekte. Op Nathalies begrafenis ziet Rik voor het eerst zijn zoon Job (Teun Kuilboer). Nu hij een zoon heeft, verandert er iets in Rik. Waar hij eerder nogal roekeloos was, voelt hij zich nu verantwoordelijk voor zijn kind en krijgt hij de behoefte een gezin te stichten.

De ellende slaat toe

En alsof het uit de hemel gegeven wordt, is daar Anita Dendermonde (Sabine Koning) die met hem graag haar leven wil delen. Ze valt als een blok voor de blonde god en al snel maken de twee geliefden trouwplannen. Maar waar liefde is, komt ellende vaak al snel om de hoek kijken: Anita laat Rik verbouwereerd achter voor het altaar wanneer ze niet komt opdagen.

Toch een huwelijk

Maar, het lijkt weer allemaal goed te komen! Jaren later springt de vonk toch over en trouwen Rik en Anita. Anita is zwanger en het gelukkige koppel vertrekt op huwelijksreis naar Thailand. Daar wordt Rik, onze soapster met het hart van goud, geheel onterecht opgepakt wegens drugssmokkel, een zwangere Anita alleen achterlatend. Anita bevalt vervolgens helemaal alleen van hun dochter Rikki. Rondom de geboorte zijn nogal wat spanningen, omdat Anita eerder besmet is geraakt met HIV. Gelukkig komt Rikki helemaal gezond ter wereld.

Ongelukkig ongeluk

Als Rik uiteindelijk weer terug in Meerdijk verschijnt, lijkt het allemaal weer koek en ei, maar GTST zou GTST niet zijn als dit prille geluk voor altijd zo zou blijven. Anita verongelukt en Rik is ontroostbaar.

Nieuwe liefde

Niemand lijkt meer geschikt te zijn om samen met Rik een gelukkig leven op te bouwen, maar na wat omzwervingen op het liefdespad is daar Nuran Baydar (Toprak Yalçiner), Riks nieuwe grote liefde. Voordat ze met elkaar trouwen willen ze graag nog een vrijgezellenfeest organiseren, maar dat loopt dramatisch uit de hand.

Ramp op ramp

Rik saboteert de parachute van Nurans zus, Aysen. Althans, dat denkt hij! Hij haalt twee parachutes door elkaar en heeft zo de moord op Mike Brand op zijn geweten. Een vreselijk geheim dat hij voor zijn aanstaande vrouw Nuran koste wat het kost achter wil houden. Ze trouwen, maar uiteindelijk komt toch uit dat Rik de schuldige is en wordt hij gearresteerd. Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is krijgt hij een hartaanval op het politiebureau.

Op het randje van de dood

Rik balanceert op het randje van de dood en ziet Anita in een droom. Zij vertelt hem dat hij Nuran en Rikki los moet laten, zodat ze hun eigen leven kunnen gaan leiden.

Daarmee zijn we aan het einde van Riks leven in GTST aangekomen. Vanavond verdwijnt Rik uit de serie. Voor altijd? Dat blijft in het roerige bestaan van de Meerdijkbewoners natuurlijk maar de vraag.

Vanavond

Met het vertrek van Ferry Somogyi uit GTST komt er een einde aan jarenlang meeleven met een gevestigde naam in de soap. Wat er vanavond precies gaat gebeuren weten we niet, maar we kunnen nog één keer een blik werpen op de man die bijna twintig jaar geleden als stoere hunk de soap binnenkwam en ieders hart gestolen heeft. We zullen hem nooit vergeten.

Vorige week kwam een einde aan alle speculaties rondom het vertrek van Ferri Somogyi.

Meer over