Thom Hoffman over Dokter Tinus

De SBS 6-serie Dokter Tinus scoort al twee weken lang hoge kijkcijfers. Hoofdrolspeler Thom Hoffman vertelt: ‘Je ziet de Britse humor terug in de serie.’

Dokter Tinus is een Nederlandse bewerking van de Engelse serie Doc Martin, die inmiddels al zes seizoenen telt. Hoofdrolspeler Thom Hoffman spreekt van ‘een gekke vorm van humor en drama’. "Er zitten ontroerende verhaallijnen in, maar de volgende scène kan ineens hard en messcherp zijn, waardoor je als kijker op het verkeerde been wordt gezet.”

TV-dokter

Het is niet voor het eerst dat de 55-jarige acteur de rol van een arts vertolkt. ­Eerder deed hij hetzelfde in de film Zwartboek en in de Net 5-serie De Co-assistent. Toch aarzelde Hoffman geen seconde om opnieuw de doktersjas aan te trekken. "Toen ik voor de rol werd gevraagd, heb ik afleveringen van de Britse versie gezien. Ik raakte erg onder de indruk van hoe de Engelse acteur Martin Clunes de rol speelt en zag het als een uitdaging om het minstens zo goed te doen”, aldus de acteur.

Bloedfobie

Dokter Martinus, zoals het titelpersonage voluit heet, is een briljante vaatchirurg, die plotseling wordt geconfronteerd met een bloedfobie. Hij verhuist van de hoofdstad naar het platteland en gaat aan de slag als de enige huisarts in een dorp waar hij alleen zijn tante (Kitty Courbois) kent. Omdat zijn voorganger zeer geliefd was, wordt hij niet bepaald warm onthaald. Bovendien laat het empathisch vermogen van de dokter nogal te wensen over, wat het voor hem nog moeilijker maakt zijn plaats binnen de hechte gemeenschap te ­veroveren.

On-Nederland goed

Hoffman noemt de serie on-Nederlands goed. "Wij Nederlanders zijn minder bedreven in comedy schrijven dan de Britten. Die hebben daar al decennialang een waan­zinnige traditie in. Omdat we dicht bij de originele scripts zijn gebleven, zie je die Britse humor ook terug in de serie.”

Anders dan anders

Het gedrag van dokter Tinus zou je volgens Hoffman kunnen omschrijven als een mix van John Cleese in Fawlty Towers, Charlie Chaplin en Mr. Bean. "Hij is wereldvreemd, weet meer van medicijnen dan van mensen, begrijpt zijn omgeving niet en doet allemaal idiote dingen die geen enkele huisarts ooit zou doen. Daardoor keren de lieve inwoners uit het dorp zich totaal tegen hem.Elke ­ aflevering stapelt zich op in een soort absurdistische stijl die je alleen uit Engelse comedy’s kent. Het is echt anders dan anders.”

Reageren