Interview

Thor Braun geniet nog altijd van opnames Oogappels: 'Mag van mij nog lang doorgaan'

21 september 2022 10:00 | sterren | Door Dominique Hofman

© Mark de Blok

Al drie jaar speelt Thor Braun (22) de excentrieke Chris in de dramaserie Oogappels. Een geliefd personage en zelfs een rolmodel: niet alleen voor kijkers, maar ook voor de acteur. 

Chris is qua karakter het braafste personage van de jongeren. Vind je dat jammer?

“Hij mag minder braaf zijn, maar we hebben ook een held nodig in de serie. Hij is erg volwassen voor zijn leeftijd; laat zich niet in een hokje plaatsen, wordt verliefd op een non-binair persoon. Zijn excentrieke kleren maken hem ook zo leuk om te spelen. In het begin voelde ik me ongemakkelijk in een rok of rood latex pak, maar nu geven zulke kleren me juist kracht. Sinds ik Chris speel, vind ik het echt gedurfd als mensen zich anders kleden.”

Merk je dat hij een rolmodel is voor de kijker?

“‘Waren maar meer mensen zo dapper’, krijg ik als reactie, of mensen die vertellen dat ze een voorbeeld aan hem nemen. Dat vind ik heel bijzonder! Ik heb zo’n personage op tv gemist vroeger. Op mijn achttiende, toen ik net begon met Oogappels, ontdekte ik dat ik op jongens val. Het spelen van Chris heeft me hierin geholpen, omdat zijn personage zo positief benaderd wordt. Het gaat vooral om hem als persoon, niet per se om zijn geaardheid.”

Lijk je op hem?

“Net als hij maak ik graag zelf kleren. En ik heb fanatieke schilder- of tekenenfases. Als ik zoiets doe, wil ik het meteen goed kunnen. Vroeger moest een scène ook altijd perfect gaan, wat me tegelijkertijd onzeker maakte. Ik had altijd bevestiging nodig van mijn tegenspelers. Nu ik de toneelschool doe, weet ik dat het niet perfect hoeft. Mag ik zo lelijk spelen als ik wil. Fantastisch!”

Sinds je negende speel je al in films en series. Waarom trok de acteerwereld je zo aan?

“Ik vond Pluk van de Petteflet zo’n magische film. Daar wilde ik ook in spelen! Mijn eerste rolletje was in een film van Antoinette Beumer. Ik weet nog hoe verwonderd ik was door die volwassen wereld. Koffiedrinken bij de catering, bezig zijn met licht en geluid. Mijn ouders (actrice Maike Meijer en voormalig tv-regisseur Marc Braun) zagen hoe blij ik ervan werd, tegelijkertijd hebben ze me beschermd. Zodra een draaidag klaar was, hingen ze meteen aan de lijn: “Nu stoppen!”

Welke toekomstdromen heb je nog?

“Ik hoop in veel voorstellingen, films en series te blijven spelen. Oogappels mag van mij nog lang doorgaan. Zit ik later als opa Chris op de bank over mijn kleinkinderen te praten. Of hij gaat dan eindelijk het foute pad op. Opa aan de drugs!” 

Oogappels is elke woensdag om 20:30 uur te zien op NPO1.

Meer over