Kijktips van Tijl

Tijl Beckand: 'Dit is de beste serie die ik in de afgelopen jaren heb gezien'

7 augustus 2023 08:00 | sterren | Door Judith Regeling

© William Rutten

Tijl Beckand is regelmatig te zien op televisie, maar waarvoor kruipt hij nu eigenlijk zelf op de bank? Wij ontfutselden de presentator van o.a. Waar Gaat Het Over? drie ultieme kijktips.

Tijl Beckand is zelf in geen van deze series of films te zien. De mensen die vinden dat hij 'te vaak' op televisie is, kunnen ze dus ook met een gerust hart bekijken.

Lees ook: Tijl Beckand van start met kennisquiz Waar Gaat Het Over?: ‘Een grote eer’ 

1. Op Hete Kolen: Het Leven Volgens Emile Ratelband (Videoland)

In de documentaire Op Hete Kolen: Het Leven Volgens Emile Ratelband is te zien hoe de omstreden positiviteitsgoeroe zich samen met zijn twaalfjarige zoon Emilio voorbereidt op zijn emigratie naar Phuket in Thailand. Maar ook het verleden van de inmiddels 74-jarige Ratelband komt aan bod: zo was hij lijsttrekker van zijn eigen politieke partij en wilde hij wettelijk zijn leeftijd laten veranderen.

Tijl Beckand vindt dat iedereen deze productie een kans moet geven. "Ik heb hier dus echt van gesmuld. De documentaire is gemaakt door mijn favoriete documentairemaker Roy Damers, die vijftien jaar geleden ook Foute Vrienden heeft gemaakt", legt de presentator uit. "Emile Ratelband is natuurlijk een ‘gek’ onderwerp, want daar is altijd wel wat mee. Je zou dus zeggen van: wat is er nog te weten over deze man? Maar het is zo'n interessant document geworden, mede dus door een hele goede documentairemaker." 2. Severance (Apple+)

Tijls tweede kijktip is er één van Apple+, namelijk de sf-thrillerreeks Severance. "Deze serie is geproduceerd door Ben Stiller, die Amerikaanse komiek van onder meer Zoolander. Het is oprecht een van de beste series die ik in de afgelopen jaren heb gezien", vertelt Tijl enthousiast. "Er is op dit moment nog maar één seizoen, maar wel echt met de allerbeste cliffhanger die je kan bedenken."

De reeks biedt een kijkje op de werkvloer van het bedrijf Lumon, waar de werknemers een nogal unieke procedure zijn ondergaan om werk en privé gescheiden te houden. "Van 9 tot 5 uur zitten ze op kantoor en weten ze niet hoe hun leven daarbuiten is. Als ze vervolgens buiten zijn, weten ze juist weer niet wat ze op kantoor doen en wat voor collega's ze hebben", aldus Tijl. Je denkt misschien: ideaal. Maar niets is minder waar. "Ze hebben allemaal iets traumatisch meegemaakt."


3. Kopen Zonder Kijken (RTL / Videoland)

De derde en laatste tip is een persoonlijke. "Wat ik ook erg leuk vind om te zien, en dan vooral omdat ik Bob Sikkes de afgelopen jaren heel goed heb leren kennen, is Kopen Zonder Kijken. Heerlijk programma", vervolgt hij. "Weet je, kijk, de plek waar je leeft en woont en waar je basis is, dat is echt een van de belangrijkste dingen in een menselijk leven. Wij zijn ook niet voor niets zo'n 6000 jaar geleden begonnen met het maken van een vaste plek om te wonen. Het is gewoon een oerverlangen."

In Kopen Zonder Kijken is precies dit wat op het spel staat. De deelnemers moeten er maar op vertrouwen dat experts Bob Sikkes en Alex van Keulen en presentator Martijn Krabbé met hun geld het pand van hun dromen kopen. "Door met dit oerverlangen te spelen - door iets te kopen waarvan je niet weet wat het is - dat is gewoon een hele interessante, slimme insteek. Ik vind overigens sowieso alle programma’s die met huizen en verbouwen te maken hebben superleuk om te zien."

Wil je nu toch liever een programma met Tijl Beckand bekijken? Kijk dan vanaf 7 augustus iedere werkdag om 20:00 uur naar de nieuwe kennisquiz Waar Gaat Het Over?. Hier lees je er meer over.

Meer over