Voor de Show

Tina de Bruijn heeft advies voor tv-experts: 'Geef mensen de mogelijkheid om iets te proberen'

7 december 2023 10:00 | sterren | Door Wouter Luijken

© Roland J Reinders

De makers van het satirische programma Voor de Show zetten de theaterwereld in het zonnetje. Volgens Tina de Bruin is dat een goede zaak: ‘Theater is een manier van samenkomen.’

Voor wie de eerste afleveringen gemist heeft: wat is er te zien in ‘Voor de show’?

“Het is een satirisch programma dat een blik achter de schermen van een fictieve talkshow geeft. Wij spelen personages en er komen echte gasten uit de theaterwereld langs. Het is bedoeld om het theater wat meer onder de mensen te brengen. Zeker na corona willen wij theatermakers extra in het zonnetje zetten, dat is een enorme klap geweest. Hopelijk is dit programma een soort infuus voor de theaters.”

Waarom is theater zo belangrijk?

“Het is een mooie manier van samenkomen. Theater maak je niet alleen, dat doe je samen met het publiek. Die interactie is waardevol. Het laat mensen anders denken, houdt een spiegel voor of biedt troost. Stukken gaan heel vaak over gevoelens die iedereen herkent, dat maakt het een heel mooie kunstvorm.”

Wat is jouw rol in het programma?

“Ik speel Tonny, de visagist. Zij praat in de visagieruimte met de gasten. Die gesprekken gaan wat meer over persoonlijke onderwerpen, zoals dat daar in het echt vaak ook hebt gaat. Een visagist is iemand die heel dicht bij je komt en vaak snel aanvoelt hoe je pet staat. Het is een heel intiem beroep.”

Hoe ga je het interviewen aanpakken?

“Ik probeer zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Ik ben gewoon nieuwsgierig naar wat mensen vertellen. Waarom willen ze iets maken, wat is de noodzaak en wat moet het publiek eruit halen? Ik vraag door op de antwoorden, al probeer ik de richting van het gesprek verder bij de gast te laten.”

Wat maakt de mediawereld een goede voedingsbodem voor satire?

“Die zit van zichzelf al vol met satire en grappigheid. Dingen hangen vaak van allerlei toevalligheden aan elkaar. Als je iets gaat maken, weet je van tevoren nooit wat het resultaat gaat zijn, het is een onvoorspelbare wereld. Dat maakt het een dankbaar onderwerp voor satire. Al denk ik dat dat eigenlijk wel voor elke wereld geldt: iedere beroepsgroep heeft zo zijn eigenaardigheden.”

Hoe beïnvloedt de mindere ontvangst van het vorige satireproject op NPO 1 (‘Hotel Hollandia’) jou?

“Ik voel persoonlijk geen enkele druk. Ik speel gewoon een rol en ik hoop dat mensen het leuk vinden. Druk zou voor mij ook geen goede basis zijn. Ik denk ook niet dat je de programma’s moet willen vergelijken. We maken niet hetzelfde en daarnaast kan ik als maker zeggen dat mensen keihard aan dat programma gewerkt hebben. Geef mensen de mogelijkheid om iets te proberen: dat is het mooie aan televisie maken, dat die ruimte er ook is.”

Voor de Show is iedere donderdag vanaf 21:30 uur te zien bij AVROTROS op NPO1.

Meer over