Tineke de Nooij weer aan de slag

Tineke de Nooij (74) gaat weer aan de slag als dj, ook al is haar gezondheid nog niet optimaal. Ze moet van haar artsen veel praten en waar kan dat beter dan in haar eigen radioshow?

Tineke de Nooij werd vorige maand tijdens haar vakantie getroffen door een zenuwinfectie in haar hersenen. Hierdoor liep ze een aangezichtsverlamming op.

Tineke kon amper praten

Als gevolg van die verlamming, in medische termen bekend als een Bellse parese, is de rechterzijde van haar gezicht grotendeels verlamd. Tineke moest van haar artsen vooral veel praten om haar mond opnieuw goed te le leren vormen, zo vertelt ze in een interview met de Telegraaf. In het begin sprak ze thuis veel tegen haar katten, maar nu voelt de geboren dj dat het weer tijd wordt terug te keren naar De Tineke Show op NPO Radio 5 Nostalgia. 

Kwaaltjes

Toch heeft ze nog altijd te kampen met de fysieke ongemakken van haar aandoening: "Mijn oog knippert bijvoorbeeld niet. Daarvoor heb ik nu een gel die ik in mijn oog moet druppelen, want anders gaat het ongelofelijk zeer doen. Ook het uitspreken van de 'p' en 's' gaat nog niet geweldig. Maar ik praat verder goed, dus ik ga weer aan de slag." Desondanks heeft Tineke het advies gekregen vooral rustig aan te doen. "Ik moet mezelf in acht nemen. Op tijd naar bed gaan en net meer ’s avonds laat talkshows kijken."

Jubileum en prijzen

Ondanks haar lichamelijke klachten heeft Tineke ook reden tot vreugde: "Ik ben door Radio Max voorgedragen voor zowel de juryprijs Marconi Award alsn de publieksprijs Gouden RadioRing. Dit jaar vier ik het vijftigjarig bestaan van mijn Tinekeshow. Meer waardering dan dit kan ik me niet wensen. En laten we de steun die Peter me altijd heeft gegeven niet vergeten."

Tineke en Peter

Tineke doelt op haar echtgenoot, oud-chirurg Peter IJkelenstam. Hij is dementerend en woont daarom noodgedwongen in een verzorgingshuis. Doorgaans is hij volgens Tineke in zichzelf gekeerd, maar dat verandere toen hij hoorde van haar klachten: "Hij zat meteen rechtovereind en wist meteen waar het allemaal over ging. Prachtig dat de hersenen die informatie zo feilloos hebben opgeslagen." 

Reageren