Impact

Tom Egbers had problemen met hart na artikel over grensoverschrijdend gedrag

16 december 2023 10:19 | sterren | Door Marjolein Vos

© Stefan Heijdendael
NOS-presentator Tom Egbers heeft in het afgelopen jaar twee maal problemen gehad met zijn hart. Volgens zijn vrouw Janke Dekker werd de stress hem te veel na het artikel over het grensoverschrijdend gedrag waar hij zich schuldig aan zou hebben gemaakt. Hij ging 'in overleg' weg bij NOS Sport.

Dat vertelt Dekker tegen De Telegraaf-bijlage Vrouw Magazine.

Gezondheid

Dekker omschrijft het als 'een grote aanslag op zijn gezondheid'. "Op 19 april lag hij in het ziekenhuis met hartklachten. De cardioloog legde een direct verband met deze stressvolle kwestie." En dat is niet het enige moment. "In september ging het weer mis en is hij met een hartinfarct opgenomen", vervolgt ze.

Problemen

Het is niet de eerste keer dat Egbers met hartproblemen kampt, want in 2019 ging het ook al mis. "We hebben bewust gezwegen over zijn hartaandoeningen, omdat mensen dan gaan roepen: 'Wat doen ze zielig.'" Toch wil ze wel vertellen dat het gebeurd is. 

Maart

Half maart kwam het nieuws van de NOS naar buiten dat Egbers in de daaropvolgende maanden niet op tv te zien zou zijn. Dit gebeurde nadat de Volkskrant een artikel plaatste, waarin gesproken werd over een affaire die Egbers in het verleden met een collega had gehad. De vrouw van Egbers zou de vrouw, die stage had gelopen bij de NOS, na het beëindigen van de affaire hebben zwartgemaakt tegenover collega's.

Impact

Half november was het interne onderzoek naar de werkcultuur op de NOS-redactie afgerond en de omroep gaf toen aan dat ze nog met Egbers in gesprek zijn. Dekker vertelt dat alles een flinke impact heeft gehad. Zo vertelt ze dat ze er 'elke dag mee bezig zijn'. "We staan ermee op en gaan ermee naar bed. Vandaag gaat het goed, gisteren was het minder. We hebben beiden psychologische hulp. Ik vergelijk het afgelopen jaar met een zwaar ongeval dat ons is overkomen, en we zijn nu aan het revalideren."

Karaktermoord

Ook Dekker verloor haar baan na het uitkomen van het Volkskrant-artikel. Ze was op dat moment voorzitter van Mores (het meldpunt voor wangedrag in de culturele sector). Ze omschrijft het alsof het koppel 'is aangevallen in de essentie van hun bestaan'. "Er is karaktermoord gepleegd. Alles werd op één hoop gegooid. Iedere nuance was zoek."

Steun

Toch kreeg het koppel ook veel steun. "In die eerste week ging om het uur de bel en dan stond er weer iemand met een bos bloemen, aardige mensen die we helemaal niet kenden. Ze kwamen uit het hele land naar ons woonadres omdat ze het zo erg vonden. We kregen kaartjes, e-mails en brieven met heel persoonlijke verhalen over wat ze zelf in hun huwelijk hadden meegemaakt of op hun werk. Collega's van Tom hebben ons massaal gesteund met sms'jes, WhatsApp-berichten, e-mails, telefoontjes enzovoorts."

Collega's

Dit was voor Egbers ook een oppepper. "Toen Tom er op een gegeven moment doorheen zat, hebben we geteld: 153 collega's! Dat is echt heel veel. Er zijn nog steeds collega's die met Tom gaan wandelen om te praten. En sommigen zijn nog altijd bang dat ze hierdoor gedoe krijgen."

Dekker gaat begin 2024 het theater in met de voorstelling Ik volg gewoon mijn hart. In het stuk reflecteert zij ook op het afgelopen jaar.

Meer over