Interview

Tom Waes centraal in eerste aflevering Portretten van Krabbé: 'Wat een toffe gast!'

29 maart 2023 10:00 | sterren | Door Tijgerbloed Teksten

© AVROTROS

In Portretten van Krabbé gaat kunstenaar Jasper Krabbé op stap met bekende gasten, om inspiratie op te doen voor een persoonlijk portret. ‘Ik zag Tom Waes in een compleet nieuw daglicht.’

We kennen je als kunstenaar, wilde je graag gaan interviewen?

“Nee hoor, ik ben geen interviewer; ik ben schilder en kunstenaar. Normaal zitten de mensen die ik portretteer voor me, een paar uur waarin ik intens kijk en praat. Je maakt samen een spreekwoordelijke reis. Het contact tijdens die sessies is bijzonder. Dat proces wilde ik laten zien, maar als je daar een camera op zet krijg je statische televisie. Daarom ga ik nu echt met mijn hoofdpersonen op reis.”

Hoe lang trek je met elkaar op?

“Drie dagen. Samen de hort op, eten, wandelen, in hetzelfde hotel slapen. Je zit in een bubbel, een snelkookpan van kijken, praten en ontspannen. Naast Tom Waes ga ik op pad met actrice Joy Delima, schrijfster en actrice Kim van Kooten en muzikant Ernst Jansz. Allemaal fijne en interessante mensen.”

Dus jij loopt de hele tijd met een schetsboek onder je arm?

“Niet onder mijn arm, maar in een tas. Maar zo is het wel ja: onderweg maak ik de hele tijd foto’s en schetsjes. Daarna werk ik het portret uit vanuit herinneringen en gesprekken. Sommige dingen blijven me echt bij en die verwerk ik in het schilderij. Een lossere manier van werken dan normaal.”

Je begint met Tom Waes.

“Wat een toffe gast! Dat gevoel had ik al bij zijn reisprogramma’s en nu ik hem drie dagen intensief heb meegemaakt denk ik: ‘Ja, hij is echt zo.’ Er zit niets tussen hem en zijn televisiepersoonlijkheid. Ik liep met hem door Edegem, het dorp waar hij opgroeide. Hij kan daar eigenlijk niet over straat. Er komen de hele tijd mensen op hem af, maar hij blijft open en benaderbaar. Dat was zo leuk om te zien.”

Jullie gaan naar plekken die bijzonder zijn voor de hoofdpersoon.

“Met Tom ging ik naar Café d’Anvers in Antwerpen, waar hij als uitsmijter heeft gewerkt. Deze legendarische nachtclub in een gigantische oude kerk is al drie jaar dicht, wij mochten met zaklampen naar binnen. Dáár komt zijn mensenkennis natuurlijk vandaan, bedacht ik me: hij moest aan de deur peilen wat voor vlees hij in de kuip had. Wie laat je binnen en wie niet? Ik vond het te gek om daar met hem rond te lopen. Ik zag hem in een compleet nieuw licht.”

Op het eind krijgen je hoofdpersonen hun portret. Ben je zenuwachtig voor de onthullingen?

“Zeker. Ik hoop dat ze het mooi vinden. Ik vind het een eer om mensen met zoveel energie en diepgang te schilderen. Maar ik bepaal het formaat en de kleur, hoe ik ze zie, wat ik eruit pik. Het is altijd afwachten of iemand zich daarin herkent.”

Portretten van Krabbé zie je vanaf woensdag 29 maart 2023 wekelijks om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2. 

Meer over