Top Gear-presentator Jeremy Clarkson zei niets racistisch, zegt ie

De Engelse presentator Jeremy Clarkson kwam in opspraak, omdat hij een racistisch rijmpje zou hebben opgezegd in het autoprogramma Top Gear. Dat is niet waar, zegt de presentator nu.

De Britse krant Daily Mirror heeft de opnames (die nooit zijn uitgezonden) in bezit en beweert dat Clarkson een racistisch rijmpje opzegt wanneer hij moet kiezen tussen twee sportauto’s. ‘Eeny, meeny, moe, catch a tiger by the toe' is de nette versie. Het racistische rijmpje dat Clarkson zou hebben uitgesproken gaat als volgt: 'Eeny meeny, moe, catch a nigger by his toe’.

Analisten hebben het mis

De Daily Mirror heeft zelfs audioanalisten ingehuurd die de opnames nauwkeurig hebben beluisterd. Via een filmpje op Twitter laat de presentator nu weten dat de analisten het toch mis hebben. “Natuurlijk was ik mij ervan bewust dat de bekendste versie van dit rijmpje een racistische uitdrukking bevat, die ik koste wat het kost wilde vermijden. We heben de scène drie keer opgenomen. Twee keer heb ik gemompeld op de plek waar het woord normaal wordt gezegd en in de andere opname heb ik het woord vervangen door ‘teacher’. Als je het geluid heel hard zet, lijkt het er inderdaad op dat ik het woord gebruikte dat ik juist wilde vermijden.” 

Bekijk hier het fragment waarin Jeremy Clarkson het ‘n-woord’ zou zeggen en oordeel zelf.

Reageren