Transgender Laverne Cox schrijft Emmy-geschiedenis

14 juli 2014 13:15 | sterren | Door Televizier

© Netflix

Laverne Cox is altijd al baanbrekend geweest, maar maakt kans nog meer (tv)-geschiedenis te schrijven. Voor haar rol in Orange Is The New Black is ze als eerste transgender ooit genomineerd voor een Emmy.

In de veelgeprezen Netflix dramedy Orange Is The New Black speelt Cox de rol van Sophia Burset een, hoe verrassend, een transgender achter de tralies. Haar gastoptreden in het gevangenisdrama leverde Cox haar eerste Emmy-nominatie op in de categorie "beste vrouwelijke gastrol". 

Cox is trots en verrast door Emmy nominatie

Naar eigen zeggen had de actrice de nominatie niet zien aankomen. "Het verbaast me eerlijk gezegd. Waarom mag mij dit overkomen als er zoveel andere actrices zijn die goed zijn in hun vak."

Toch meent Cox dat het een belangrijke stap is, niet alleen voor haar maar ook voor de maatschappij. "Ik houd van televisie, maar ik wil wel graag mensen op de buis zien waar ik me in kan herkennen. Als getinte transgender was dat lange tijd onmogelijk, maar het is goed te zien dat daar nu langzaam verandering in lijkt te komen."

Ook op Twitter liet Laverne van zich horen, zeker nadat ze werd overladen met felicitaties. Cox greep de gelegenheid aan om te wijzen dat de transgender strijd volgens haar nog lang niet gestreden is.

Laverne Cox versus Tina Fey en Melissa McCarthy

Overigens deed Orange Is The New Black het uitstekend wat betreft Emmy-nominaties. Naast Laverne's nominatie maakt de serie in elf andere categorieën kans op een beeldje, waaronder beste comedyserie. Cox heeft in haar categorie geduchte tegenstanders, grote namen als Tina Fey en Melissa McCarthy zijn ook in de race.

De Emmy's worden uitgereikt op maandag 25 augustus.

Meer over