Interview

Tuinexpert Niels Treffers (26) voegt zich bij team BinnensteBuiten: 'Jeugddroom die uitkomt'

28 augustus 2023 10:00 | sterren | Door Paulien Teunissen

© Stijn Ghijsen

Met Niels Treffers (26) krijgt BinnensteBuiten een nieuwe tuinexpert. Een jeugddroom van hem kwam daarmee uit. ‘Ik ben van veel groen en weinig grijs, ofwel: tegels eruit, mooie planten erin.’

Hoe is je passie voor tuinieren ontstaan?

“Ik ben opgegroeid in Dussen, Noord-Brabant. Als klein jongetje al ging ik met mijn minikruiwagentje mee met mijn opa, klusjes doen in tuinen in de buurt. Dat ik een hoveniersopleiding ging doen lag erg voor de hand. Bovendien vind ik het heerlijk om buiten te zijn. Dat ben ik in mijn vrije tijd ook zoveel mogelijk. Mijn vriendin heeft een paard, beetje rommelen om de stal. Vrienden erbij, biertje, dan heb ik een prima tijd.”

Hoe kwam je bij BinnensteBuiten terecht?

“Sinds twee jaar heb ik mijn eigen tuinadviesbedrijf. Ik ben van veel groen en weinig grijs, ofwel: tegels eruit, mooie planten erin. Ik vind het leuk om mijn passie voor groen over te dragen aan anderen. Er stond een oproep op Facebook van BinnensteBuiten waarin ze een nieuwe tuinexpert vroegen en daar heb ik op gereageerd. Na de voorselectie kwam de proef: een vierkante meter betegelde tuin op het noorden omtoveren. Ik heb die beplant met een variatie aan planten die goed tegen natte grond en weinig zon kunnen. En eetbaar groen, want de bewoners zijn fanatieke barbecueërs. Zo werd ik de nieuwe expert. Het is een jeugddroom die is uitgekomen, en dan ben ik pas 26!”

Wat ga je toevoegen aan het ‘BinnensteBuiten’-team?

“Ik ga door het hele land mensen blij maken met een nieuwe tuin. Minder stenen, meer groen, een grote diversiteit aan planten, met een knipoog naar de bewoners. Ik vind het namelijk belangrijk dat mensen zichzelf in hun tuin herkennen. Voor de kijkers zal ik elke keer ervoor zorgen dat ze tips krijgen om van hun eigen tuin een fijnere plek te maken. En ik ben een Brabander, dus ik neem de Brabantse nuchterheid mee.”

BinnensteBuiten is elke werkdag om 19.05 uur bij KRO-NCRV op NPO 2 en in het weekend om 17.30 uur. 

Meer over