Interview

Twan Huys: 'College Tour is mijn werk én mijn hobby'

16 oktober 2022 10:00 | sterren | Door Ernest Marx

© Roy Borghouts

Het is Twan Huys en zijn redactie gelukt om Usain Bolt te verleiden tot een interview voor een zaal vol studenten. De ex-topatleet is te gast in het nieuwe seizoen van College Tour.

Jullie hebben de snelste man ter wereld gestrikt: Usain Bolt. Hoe was het?

“Het was een feest te spreken met de man die op drie opeenvolgende Olympische Spelen in totaal acht gouden medailles won. Hij is natuurlijk een van de allerbeste atleten aller tijden. Hij was ook enorm inspirerend voor de studenten. Ze hingen aan zijn lippen. Zijn advies aan hen was te gek: ‘Mijn coach zei altijd dat je eerst moet leren verliezen voordat je leert hoe je kunt winnen. Leer van al je fouten.’”

Aan welke eigenschappen moet de ideale gast van ‘College tour’ voldoen?

“Bekendheid is natuurlijk heel belangrijk. Iemand moet een flinke schat aan ervaring hebben opgedaan in het leven. In een lange, succesvolle carrière zijn er ook periodes dat het even wat minder gaat. Die vinden we ook heel interessant om te bespreken. Ook belangrijk: gasten moeten ermee akkoord gaan dat we bij College Tour geen afspraken maken over de vragen die ze voorgelegd krijgen.”

Vind je dit programma na vijftien jaar nog steeds net zo leuk om te maken?

“Sterker nog, College Tour is mijn werk en mijn hobby. Mijn vader was leraar Engels. Hij had een grote liefde voor zijn vak en vond het heel leuk om kennis over te dragen. Vooral de laatste jaren merk ik steeds meer hoezeer ik dat van hem heb overgenomen. Er is niks zo mooi als voor een zaal staan met vijfhonderd studenten die leergierig kijken en luisteren naar de gast die wij hebben uitgenodigd. En, ook heel fijn: al vijftien jaar lang ontvang ik gasten die strooien met levenslessen en wijsheden waar ik zelf enorm veel van opsteek.”

College Tour is vanaf 16 oktober weer wekelijks om 20:20 uur te zien op NPO2

Meer over