Knuffels, controverse en kippenvelmomenten

Twan Huys haalt herinneringen op aan 15 jaar College Tour

28 mei 2023 10:00 | sterren | Door Bram de Graaf

© Joy Hansson/KRO-NCRV

Het nieuwe seizoen van College Tour begint. Presentator Twan Huys over de eerste gast van dit seizoen en vijf memorabele gasten uit het verleden. ‘De gesprekken zijn dieper geworden.’

Allereerste gast: Hans Teeuwen, cabaretier (2007)

Huys: “Als Amerika-correspondent was ik regelmatig op Town Hall Meetings. Hier stellen kiezers vragen aan politici en discussiëren met hen. Zo ontstond het idee voor College Tour: studenten interviewen personen die het in hun vakgebied hebben gemaakt. Ik mocht van mijn omroep een proefuitzending maken met Hans Teeuwen. Het werd een spannende, komische en intieme opname. ‘Dit moet de eerste aflevering worden!’, riep de hoofdredacteur enthousiast. Met Teeuwen was echter afgesproken dat het niet werd uitgezonden. Gelukkig ging hij akkoord.”Eerstvolgende gast: Sigrid Kaag, minister van Financiën en partijleider D66 (2023)

“Ze heeft een afwijkende politieke carrière en zit op een cruciale plek in het kabinet; als D66 vasthoudt aan zijn stikstofstandpunt kan dat vallen. Ook komen er miljardenbezuinigingen aan. Na de verkiezingsoverwinning in 2021 waren er fakkelincidenten voor haar huis en in Diepenheim. Wat doet die grimmigheid met haar? Jongeren zijn daarnaast bezorgd over hun toekomst. Kunnen ze ooit een huis kopen? Komen er onderwijsbezuinigingen? Kaag speelt daarbij een grote rol.”

Beste uitspraak: Madeleine Albright, voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken (2008)

“Albright was de eerste Amerikaanse vrouw op die post. Ze kreeg een vraag over de positie van vrouwen in topfuncties en antwoordde. ‘Er is genoeg ruimte voor middelmatige mannen aan de top, maar niet voor middelmatige vrouwen.’ Het leidde tot een daverend applaus, omdat veel vrouwen dat herkenden.”Discutabelste gast: Willem Holleeder, crimineel (2012)

“Hij komt elke keer ter sprake. Ja, het was een controversiële uitzending, maar veel mensen weten niet dat deze vaak wordt vertoond op middelbare scholen tijdens maatschappijleer. Het dient als waarschuwing voor jongeren hoe het met je afloopt als je voor het criminele pad kiest.”Prachtigste reactie: Whoopi Goldberg, Amerikaans actrice (2013)

Goldberg speelde in Star Trek. Een jongeman vertelde dat hij dankzij haar met zijn autisme had leren omgaan. Hij was op advies van zijn vriendin bij de Star Trek-fanclub gegaan en had daar vrienden gemaakt. Hij bedankte haar, waarna ze van het podium stapte en hem in tranen de dikste knuffel ooit gaf. Voor mij vertegenwoordigt dit alles wat College Tour wil zijn, namelijk een inspiratiebron voor jongeren aan de hand van een ervaringsdeskundige, die vertelt wat goed en slecht is gegaan in diens leven.”De laatste gast: Ludovico Einaudi, Italiaans componist (2022)

“Er waren hier twee kippenvelmomenten: een jongen improviseerde als zanger terwijl Einaudi speelde. En een ander mocht zijn piano bespelen. Hij deed dat fenomenaal. Ik vroeg aan welk conservatorium hij studeerde. ‘Ik ben loodgieter’, antwoordde hij. Opvallend was dat vorig seizoen studentenvragen niet meer alleen over succes gingen. Ook over je staande houden in moeilijke tijden – het zijn vragen die ook bij mij meer leven op mijn leeftijd. Het heeft ook met corona te maken, vermoed ik. Studenten luisterden naar Einaudi als ze zich depressief voelden, vertelden ze. Het ging dieper. Dat gevoel blijft, is mijn indruk. Een mooie ontwikkeling.”


College Tour is vanaf zondag 28 mei wekelijks om 20:20 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO2.

Meer over