Overzicht

Van auteur tot couturier: De veelzijdige kanten van talkshowhost Humberto Tan

21 augustus 2023 10:00 | sterren | Door Jef Willemsen

© William Rutten

Humberto Tan (57) trapt het talkshowseizoen voor RTL 4 af. Hij lijkt geknipt als presentator van een latenightpraatprogramma, maar het is slechts een van de vele beroepen op zijn cv.

Jurist

Humberto Tan zag een carrière als advocaat of diplomaat voor zich, toen hij in 1991 zijn universitaire studie rechten afrondde. De rechtszaal heeft hij nooit gezien, want in datzelfde jaar maakte hij zijn tv-debuut als een van de vaste nieuwscommentatoren in de talkshow van Sonja Barend. De destijds 25-jarige Tan viel op in Hilversum en ging na een succesvolle screentest bij de Avro aan de slag als omroeper. Hij laat zijn juridische kennis niet geheel verzanden: met enige regelmaat adviseert hij rechtbanken op beleidsterreinen als communicatie en sociale media.

Lees ook: Van meditator tot dirigent: De 6 veelzijdige kanten van Natasja Froger 

Sportpresentator

Tan viert dit jaar zijn dertigjarig jubileum als sportjournalist. In 1993 ging hij aan de slag voor Studio Sport, maar hij heeft ook voor Eredivisie Live, Talpa en RTL verslag gedaan van de belangrijkste bijzaak in het leven. Tan is naast presentator ook sportliefhebber die atleten een warm hart toedraagt. Zo presenteert hij al sinds jaar en dag de huldiging van de olympiërs.

Couturier

Kleren maken de man en Tan heeft altijd al oog voor mode gehad. Toen hij in 1999 zelfs werd uitgeroepen tot best geklede Nederlander, ontstond het idee voor een eigen kledinglijn die hij van 2003 tot 2014 runde. Het kledingavontuur eindigde wegens tijdgebrek omdat hij het niet langer kon combineren met RTL Late Night. Tan is eerlijk over zijn rol als ondernemer: “Ik ben een hele laffe, want ik heb bij RTL een salaris. En ik neem vrijwel nooit het financiële risico bij mijn plannen.”

Fotograaf

Fotografie was altijd al een van zijn passies, maar het vuurtje ging pas echt branden toen Tan in 2016 het eerste seizoen van Het Perfecte Plaatje won. Hij mocht naar het buitenland om een fotoreportage te maken voor National Geographic die zo in de smaak viel dat hij inmiddels een veelgevraagd fotograaf is met een specialiteit in natuur- en portretfoto’s. Een typisch gevalletje ‘van je hobby je beroep maken’.

Auteur

Tan beschikt ook nog eens over een vlotte pen. In 2000 debuteerde hij als auteur van sportboek Het Surinaamse legioen, maar hij beheerst meerdere genres. Zo publiceerde hij twee interviewbundels met inspirerende personen en het kinderboek Pirouette in Paramaribo. In zijn meest recente publicatie, Mijn Suriname, neemt hij lezers mee langs de natuur van zijn moederland. Het boek is uiteraard geïllustreerd met zelf geschoten foto’s.

Talkshowhost

Maar de meeste mensen kennen Tan toch als presentator op radio en vooral televisie. Hij bezit het talent om met soepele flair de meest uiteenlopende programma’s te dragen: van spelletjes als Het zijn net mensen tot grote shows als Holland’s Got Talent. Hij is op zijn best aan het hoofd van een talkshowtafel, wat hij eerder bewees met RTL Late Night en nu in Humberto. Ook dit seizoen kiest hij weer voor een luchtige mix van actualiteit, sport en menselijke verhalen.

Humberto is vanaf maandag 21 augustus 2023 iedere werkdag om 21:45 uur te zien op RTL4.

Meer over