Victor Reinier over seizoen 8 van Flikken Maastricht: Floris Wolfs scheurt erop los

15 Maart 2014 08:06 | sterren | Door Televizier

Flikken Maastricht is weer begonnen. Victor Reinier (50), de man achter rechercheur Wolfs, tevens regisseur en medeschrijver van een aflevering, heeft nog lang geen genoeg van de politieserie.

Victor Reinier maakte furore in de politieserie Baantjer als Dick Vledder, de lichtvoetige sidekick van inspecteur De Cock (Piet Römer). In Flikken Maastricht weet hij de kijker sinds 2007 te boeien in zijn rol van de licht ontvlambare rechercheur Floris Wolfs.

Geloof in de serie

Victor geloofde vanaf de eerste draaidag in het succes van Flikken. "Ik ben vanaf het begin bij de ontwikkeling betrokken geweest. Dat was ook mijn voorwaarde om mee te doen. Ik wilde er een serie van maken waarin de karakters centraal staan. Daar houd ik van. Niet zoals Baantjer, waarin het draaide om de vraag wie het heeft gedaan.

En toen we begonnen met draaien, wist ik: als we dit echt kunnen maken, wordt het een succes. We blijven dicht bij de realiteit, dat is de grote kracht van de serie. Ik vind het suf als je een politieserie maakt en het politiewerk niet serieus neemt. In Flikken proberen wij dan ook de juiste vragen te stellen. Het moet niet zo zijn dat Wolfs opeens ergens een papiertje vindt dat leidt tot de ontknoping van een zaak, want zo werkt het niet.

Bovendien doe je daarmee ook de slimheid en daadkracht van de personages tekort. Omdat ik meeschrijf, heb ik regelmatig contact met rechercheurs om problemen te bespreken. Dan realiseer je je hoe ingewikkeld het werk eigenlijk is. Daardoor weet ik nu: zoals je goede en slechte kappers hebt, zo zijn er ook goede en slechte politiemannen. Er zitten mensen onterecht in de gevangenis omdat rechercheurs, al dan niet opzettelijk, hebben geblunderd om een zaak rond te krijgen. ”

Dikke pech

Voor zijn stunts maakt Victor liever geen gebruik van een stuntman. "Van hoge bergen afdonderen vind ik leuk en ik houd van lekker scheuren in auto’s.” Tijdens de opnamen van dit achtste seizoen brak hem dat echter lelijk op. Victor: "Ik moest van het ene dak naar het andere springen. Eigenlijk heel veilig, want ik hing aan een tuigje en er was een stuntteam bij. Maar door miscommunicatie ging het toch fout: ik scheurde mijn achillespees waardoor ik bijna een maand in het gips liep.

Het was gewoon dikke pech. Als ik de straat oversteek, zit daar ook een risico aan. Maar ik hoop dat het geen consequenties voor de toekomst heeft, want ik doe graag zo veel mogelijk stunts zelf. Overigens bepaalt de stuntcoördinator of dat kan. Als hij het niet verantwoord vindt, gebeurt het niet.”

Slechte timing

Toevallig gebeurde het ongeluk op een draaidag voor de negende aflevering, die Victor zelf regisseerde. Dat kwam extra slecht uit: "Ik ben een uur daarna weer doorgegaan met werken, maar moest wel de hele tijd in een karretje zitten. Voor een regisseur is dat niet te doen. Ik heb een paar keer over die set moeten schreeuwen en dat werkt contraproductief. Ik revalideer trouwens nog steeds; het duurt anderhalf jaar voordat een achillespees helemaal goed is.”

Acteur en regisseur

Victor debuteerde vorig seizoen als regisseur van Flikken. "Die eerste keer was moeilijker voor mij, omdat ik geen ervaring had. Dat was daarom een psychologisch verhaaltje. Nu wilde ik de acteurs laten rennen, springen, duiken en vallen. Het is een actieverhaal met veel dynamiek erin. En ik heb alles zelf bedacht, geschreven en gedaan. Dan kan ik er maar één de schuld geven.

Ik heb de aflevering teruggezien in de montage en vind het echt weer een stap voorwaarts. Ik heb deze aflevering bewust zo geschreven dat Wolfs en Eva door omstandigheden even zijn gescheiden. Zo hoefde ik niet altijd met Angela Schijf (Eva) in een scène te spelen en kon ik het verhaal als regisseur vaak van een afstand bekijken. Dat werkt beter en het scheelt veel tijd.”

Streng

Victor heeft onder collega’s de naam vrij streng te zijn als hij de regie voert. "Dat klopt. Zij het niet voor Angela en de andere vaste acteurs, omdat ik weet dat zij zich honderd procent inzetten en hun werk goed doen. Wanneer mensen dat niet doen of hun afspraken niet nakomen, kan ik wel streng en chagrijnig worden. Dan denk ik: dat hadden we toch afgesproken met elkaar, hoe kan het dan misgaan?”

Doodsteek

Zou het de doodsteek voor de serie zijn als Wolfs en Eva, na zeven seizoenen om elkaar heen te hebben gedraaid, een liefdesrelatie krijgen? "In het verleden heb ik dat wel geroepen, maar nu denk ik daar anders over. Omdat je daarmee een deur dichtgooit, terwijl dat misschien helemaal niet nodig is. Een relatie tussen Wolfs en Eva betekent het einde van Flikken Maastricht zoals we dat kennen en het begin van iets nieuws. Ik denk wel dat we het onszelf moeilijker maken als ze een relatie krijgen. Aan de andere kant: als je het op een originele manier doet, kan het tot ­verrassingen leiden.”

Flikken Maastricht begint vrijdag 14 maart om 20:35 uur op Nederland 1 aan het achtste seizoen.

Lees hier ons interview met Angela Schijf over haar rol als Eva van Dongen in Flikken Maastricht.

Meer over