Interview

Tom Waes is terug met Reizen Waes: 'Wat was me dat een gekkenhuis'

3 juli 2022 10:00 | sterren | Door Ernest Marx

© VPRO

Voor Reizen Waes bezocht presentator Tom Waes vijf wereldsteden. De nieuwe reeks van het reisprogramma trapt af met een bezoek aan Caïro, waar hij in een vorig leven als beroepsduiker vaak kwam.

De Belgische avonturier, acteur en presentator Tom Waes maakte de vorige twee seizoenen van Reizen Waes noodgedwongen dicht bij huis. Hij verdiepte zich toen uitsluitend in Vlaanderen en Nederland. Gelukkig mocht hij voor de nieuwe reeks van zijn reisprogramma weer als vanouds op pad.

Hij bezocht de wereldsteden Caïro, Los Angeles, Londen, Mexico-Stad en Ulaanbaatar in Mongolië, de snelst groeiende stad ter wereld. “Het is een verademing om weer op reis te kunnen”, zegt Waes. “Toch zat corona ons soms nog in de weg.” Zo moesten Waes en zijn cameraploeg hun trip naar Los Angeles na drie dagen afbreken omdat hun producer positief testte. In Mongolië ging het ook mis. “Dat was onze laatste reis, en daar hebben we tien dagen gefilmd. Daarna moest iedereen een PCR-test doen om het vliegtuig weer in te mogen. Mijn cameraman en ikzelf bleken positief, dus moesten wij tien dagen extra blijven. We hadden gelukkig geen slecht hotel, maar tien dagen wachten in een kamer met alleen internet en drie keer per dag een zakje eten voor de deur… Ik kon me leukere dingen bedenken.”

In de eerste aflevering ben je in Caïro. Hoe was dat?

“Ik kende de stad van pakweg dertig jaar geleden. Ik heb een verleden als beroepsduiker. Dat heb ik bijna zeven jaar gedaan. Toen dook ik ook vaak in Egypte en omdat er destijds nog geen rechtstreekse vluchten naar de kustplaatsen gingen, reisde ik altijd via Caïro.”

Wat maakt die stad nu voor indruk op jou?

“Er is enorm veel veranderd. Vroeger waren er veel cafés met terrasjes waar je zelfs alcohol kon drinken. Vrouwen liepen er in korte rokken en op hoge hakken. Het was een heel open maatschappij. Ik vind het ontluisterend om te zien hoe dat compleet is veranderd. Je voelt aan alles dat het er bijna een soort dictatuur is geworden. Dat vond ik heel erg. En verder is Caïro aan alle kanten uit zijn voegen aan het barsten. Er is veel armoede en het is er zo dichtbevolkt dat ze zelfs een nieuwe stad aan het bouwen zijn op 80 kilometer van de oude stad.”

Ben je zelf een stadsmens?

“Ik woon in Antwerpen en kijk vanaf de twintigste verdieping over heel de stad uit. Dat is erg aangenaam. Op de fiets ben ik in vijf minuten in het centrum. Ik hou van de levendigheid van de stad en van de verschillende culturen die er samenkomen. Ik vind het fijn dat er constant dingen te doen zijn, zoals tentoonstellingen en evenementen. Maar ik ben ook graag in de natuur en zoek dan de desolate plekken op. Toch heb ik na een tijdje altijd weer behoefte aan sociaal contact en mensen. Dat is wat mij het meeste trekt aan de stad.”

Op welke afgelegen plekken ben je graag?

“Ik maak bijvoorbeeld graag bergtochten. Op plekken waar ik me kan onttrekken aan de drukte kom ik tot rust. Ik merk ook dat ik graag naar de kou trek. Zo kom ik graag in IJsland, Groenland, Spitsbergen en Noorwegen. Ik ben daar vaak met een hondenslee op stap geweest. In mijn eentje met acht honden. Soms ook samen met mijn vrouw. Ik vind de rust en stilte van het winterse landschap prachtig. Vooral in de bossen kan het echt doodstil zijn.”

Nogal een contrast met de drukte in wereldsteden.

“Maar die vind ik ook superboeiend. Caïro is een fantastische stad. Maar toen ik voor Reizen Waes in ons hotel aankwam, dacht ik wel: goeiedag, wat een kabaal op straat, ik doe snel het raam dicht. Dat bleek al dicht te zijn. Vierentwintig uur per dag klinkt daar lawaai en getoeter. ’s Nachts lijkt er evenveel volk op straat als overdag. Wat doen die mensen toch allemaal? Die toegenomen drukte is natuurlijk heel leuk om te filmen en fantastisch om een goed verhaal te brengen, maar als je eenmaal weg bent uit Caïro en in het vliegtuig zit, denk je wel: wat was me dat een gekkenhuis!”

Reizen Waes Wereldsteden is vanaf zondag 3 juli 2022 wekelijks om 20:20 uur te zien op NPO3.

Meer over