Waarom is Freek Vonk zo'n succes? 5 redenen!

12 december 2014 08:14 | sterren | Door Televizier

© Ivo Borkus - BNN

Het DWDD-college van Freek Vonk dat vrijdagavond wordt uitgezonden, was binnen een poep en een scheet uitverkocht. Wat maakt bioloog Freek Vonk zo succesvol?  

1. Freek de avonturier

Freek (31, geboren in Dordrecht) is een kruising tussen Steve Irwin en Indiana Jones - maar dan zonder de slangenfobie. Hij is voor de duvel niet bang en duikt enthousiast op ieder wild dier dat hij tegen het lijf loopt. Dat loopt soms niet al te best af: de keren dat hij werd gebeten door een slang met giftanden zijn inmiddels niet meer op een hand te tellen. Nederland maakte kennis met de avonturier toen hij met zijn slangen regelmatig op visite kwam bij DWDD en Vroege Vogels. Ook ging hij weleens op pad voor National Geographic en Discovery, wat in 2012 resulteerde in de jeudgserie Freek Op Safari. Freek wil de volgende generatie zijn liefde voor natuur overdragen - en dat lukt aardig. Sinds kort vermaakt hij ook volwassenen met Freek Vonk in Australië. 

2. Freek de ADHD’er

Wat Freek onderscheidt van andere biologen is zijn ongebreidelde enthousiasme. Niemand kan zo gepassioneerd vertellen over alles wat er rondkruipt in het dierenrijk. „Ik doe geen kunstje, maar blijf mezelf. Ik hoop dat mijn sterke punt mijn enthousiasme is maar ik besef ook dat het een valkuil kan zijn, dat de boodschap daardoor niet overkomt. Daar let ik op.” Dat drukke, enthousiaste komt grotendeels door de flinke dosis ADHD die Freek heeft. Maar daar maakt hij zich geen enkele zorgen over: „Ik heb altijd alle medicatie geweigerd. Zonder mijn ADHD was ik nooit zo ver gekomen.” 

3. Freek & Eva

Freek was op een mooie novembermorgen in 2012 te gast in de talkshow van Eva Jinek. Bij Freek sloeg de vonk meteen over toen Eva zijn meegebrachte wurgslang zonder angst om haar nek wond. Eva had een paar maanden langer nodig, maar toen was ze ook zeker van haar zaak. „Toen-ie er eenmaal was, is hij eigenlijk nooit meer weggegaan.” Inmiddels wonen Eva en Freek samen in Amsterdam en heeft Freek afscheid genomen van zijn 120 slangen in Den Haag. Alleen Johan, de varaan, mocht meeverhuizen. 

4. Freek & gif

Zonder Freek hadden we nooit geweten hoe belangrijk slangengif is. De evolutionair bioloog sjouwde menig tv-studio af met een vervaarlijke slang rond zijn nek om te vertellen wat hij zo bijzonder vindt aan gif. „Hoe kan het dat een gifslangetje ter grootte van een potlood levensgevaarlijk is? En dat er tegelijkertijd stoffen in gif zitten die we kunnen gebruiken voor nieuwe medicijnen. Ik heb wereldwijd honderden slangen en spinnen gemolken. Het gif dat ik afneem, wordt door mijn collega’s gebruikt voor onderzoek naar medicijnen tegen ziektes als TBC en kanker.” Onlangs kreeg Freek voor zijn hoogstaande wetenschappelijke onderzoek zelfs een subsidie van 250.000 euro. En hij mag vrijdag college geven over slangengif in DWDD University

5. Freek & Theater

Er zit ook een schaduwzijde aan Freeks succes: iedereen wil iets van de bioloog. Maar daar heeft Freek iets op bedacht: hij gaat het theater in! In december voert hij zijn theaterprogramma Freeks Wilde Wereld Live op, waarin hij verhalen uit het wild vertelt, video’s van zijn avonturen laat zien en ook enkele dieren op het podium toont. „Ik ga met heel veel plezier mijn passie over wilde dieren en al mijn reizen delen”, zegt Freek. Freek Vonks Wilde Wereld is 21 december te zien in het Nieuwe Luxor Rotterdam en 28 december in de Heineken Music Hall.

Televizier mag hier 3x2 kaarten voor weggeven. Dus ga snel naar de winactie! (actie loopt tot en met 15 december 2014)

Meer over