Heftig

Wie is de Mol-kandidaat Sander de Kramer ontsnapte aan de dood na opnames

13 maart 2023 11:05 | sterren | Door Esther Hut

© AVROTROS

De altijd vrolijke Sander de Kramer kijkt met veel plezier terug aan zijn deelname aan Wie Is de Mol?, maar het had weinig gescheeld of hij had het allemaal niet kunnen navertellen.

Tijdens de finale van Wie Is de Mol? afgelopen zaterdag vertelt de journalist zijn bizarre verhaal.

Ziek

De afvallers van dit seizoen verbleven allemaal in het afvallershotel, alleen Sander niet. Hij combineerde zijn deelname aan Wie is de Mol met een werktripje. Nadat hij als derde afviel vloog hij door naar Sierra Leone voor zijn stichting Sunday Foundation. Alleen liep dat bezoek niet goed af. Hij liep malaria tropica op, de meest agressieve vorm van malaria.

Tussenlanding

Pas in het vliegtuig terug naar Nederland gaat het flink mis, zo vertelt Sander. “In het vliegtuig voelde ik me plots ontzettend beroerd worden. Ik kreeg koortspieken, had koude rillingen, spierpijn en enorme koppijn. Alsof iemand met een hamer op mijn hoofd timmerde.”

“Ik was zo ziek dat de piloot twijfelde om een tussenlanding te maken. Dat gebeurde uiteindelijk niet.”

Tijd om zijn koffer van de band te halen op Schiphol was er niet, want Sander wordt met spoed naar het Erasmus MC in Rotterdam gebracht. “In het ziekenhuis ben ik direct behandeld. Als ik een paar uur later was geweest, had ik het niet na kunnen vertellen.”

Malariapillen niet geslikt

Sander bekend dat hij voor zijn reis naar Afrika niet zijn malariapillen had geslikt. Die nam hij al niet meer sinds hij in 2013 last kreeg van tinnitus, een verschrikkelijke piep in zijn oor. “Ik zocht naar een mogelijke verklaring en wist dat ik in mijn leven al meer dan duizend malariapillen had geslikt. Daardoor dacht ik dat die pillen misschien de oorzaak waren.”

Inmiddels gaat gelukkig alles weer goed met Sander. 

Meer over