'Kan het nog steeds niet bevatten'

Willem-Alexander verleent Frank Masmeijer gratie

20 juli 2022 08:03 | sterren | Door Jef Willemsen

© ANP
Tot zijn eigen verbazing is Frank Masmeijer vrij man. Koning Willem-Alexander heeft de oud-presentator gratie verleend waardoor hij jaren eerder de cel uit mag.

Aan De Telegraaf bevestigt Masmeijer dat hij inmiddels op vrije voeten is.

Drugscrimineel

Daarmee komt een opmerkelijk einde aan een even zo bizarre zaak tegen de zestigjarige Masmeijer die begon toen hij in 2014 door de Belgische politie werd opgepakt op verdenking van cocaïnesmokkel. Vanuit de Antwerpse haven liet hij een slordige 467 kilo coke het land in komen. Die verdenking was genoeg voor een langdurig voorarrest. Daarna volgde een jarenlange juridische strijd die eindigde in 2019 toen Masmeijer in hoger beroep hoorde dat hij 9 jaar de cel in moest. 

Nieuwegein

Masmeijer ontkende lange tijd iets met de drugshandel te maken te hebben, maar gaf uiteindelijk toe een 'beperkte rol' te hebben gehad. Na een aantal jaren in een Belgische cel verbleef hij tot voor kort in de gevangenis van Nieuwegein tot hij van de cipier het nieuws hoorde dat hij vrij man was. Dat is hij sinds 15 juni, meldt RTL Boulevard. OP 29 juni werd volgens de site officieel het document getekend waarmee Masmeijer 'onder voorwaarden wordt kwijtgescholden van zijn resterende gevangenisstraf'. In deze periode mag de oud-presentator geen enkel strafbaar feit plegen. 

Bijzonder en zeldzaam

In een reactie laat Masmeijer weten het nog steeds niet te kunnen bevatten, maar hij is wel degelijk bewust van het feit dat gratie 'bijzonder en zeldzaam' is. Hij voegt er aan toe dat hij zijn straf altijd al te hoog vond voor de begane misdaad: "En dat vonden meer mensen, onder wie nu zelfs dus de koning kennelijk ook."

OM was tegen vervroegde vrijlating Masmeijer

Opmerkelijk genoeg adviseerde het Openbaar Ministerie Franc Weerwind, de minister voor Rechtsbescherming, juist af om Masmeijer gratie te verlenen. Waarom de minister en de koning toch anders hebben besloten wordt niet bekendgemaakt, omdat het proces achter gesloten deuren plaatsvindt.

Meer over