Yolanthe Sneijder-Cabau over Reunited

8 maart 2017 11:19 | sterren | Door Televizier

© SBS

Ze weet hoe het voelt als je een familielid door omstandigheden lang niet hebt gezien of gesproken. Daarom ligt het nieuwe RTL 4-programma Reunited ook dicht bij presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau.

Waarom wilde je dit ­programma maken?

“Omdat alle dingen die ik leuk vind hierin samenkomen. Ik
houd van reizen, mensen en ­televisie maken. Dat ik in allerlei verschillende landen mijn vak mag uitoefenen en iets kan betekenen voor mensen, is natuurlijk fantastisch. Daarbij ligt dit ­programma heel dicht bij mij, want ik heb zelf jarenlang mijn vader moeten missen. Ik was vijf toen mijn ouders – ik heb een Nederlandse moeder en een Spaanse vader – scheidden, waarna ik met mijn moeder, broers en zussen naar Nederland ben verhuisd. Ik heb daarna jaren geen contact met mijn vader gehad. Uiteindelijk is er toch een hereniging geweest. Ik weet dus hoe het is om een dierbare te moeten missen en naar dat moment toe te leven dat je ­diegene weer gaat zien.”

Met andere woorden: jijhad ook aan dit programma kunnen meedoen?

“Destijds wel. Ik begrijp dat het gemis van een familielid voor een enorme leegte zorgt, maar ook dat het een grote stap kan zijn om weer met die persoon in contact te komen. Mensen hebben om uiteenlopende redenen onze hulp ingeschakeld. Omdat ze de financiële middelen niet hebben, geen toegang krijgen tot gevangenissen of simpelweg niet weten waar hun dierbare is. Maar bovenal hebben ze dat zetje in de rug nodig; het gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Dan is het mooi als jij ze dat zetje kunt geven. Om vervolgens dat hele traject naar die hereniging mee te mogen beleven, is zo’n voorrecht. Ik leefde echt met ze mee.”

De criticus zou kunnen zeggen: wéér een programma met herenigingen.

“Reunited is anders dan wat we eerder hebben gezien. Elke aflevering reis ik met een groep Nederlanders, die allemaal op zoek zijn naar een familielid, naar een bepaald land. Gezamenlijk verblijven ze tien dagen lang in een huis, waardoor er een hechte band ontstaat. Elke dag ga ik met een van hen op pad om zijn of haar verhaal te horen en bijzondere plekken te bezoeken. Zo werken we langzaam toe naar de hereniging die een dag later plaatsvindt. Maar we filmen ook het moment dat die persoon terugkeert in het huis. Omdat ze allemaal in dezelfde situatie zitten, komen er veel emoties los die ze met elkaar delen. Dat is bijzonder om te zien.

Je zoontje Xess nam je op je reizen mee. Hoe ging dat?

“Hartstikke goed, eigenlijk. Xess was vier maanden toen we met de opnamen begonnen. Gelukkig is hij heel makkelijk; in no time raakte hij gewend aan het vliegen en reizen. Elke keer nam ik een goede vriendin van mij mee, die voor hem zorgde als we aan het draaien waren. Alleen naar Haïti hebben we hem niet meegenomen, dat vonden we niet verantwoord. Zelf vond ik het al met al wel pittig, want het is een behoorlijk emotioneel programma om te maken. Bovendien reis je van het ene werelddeel naar het andere, waardoor je ook last hebt van jetlags. Maar ik had het voor geen goud willen missen. Het was een fantastische ervaring!”  

Reunited woensdag 20.30 ● RTL 4

Meer over