Queen of Rock & Roll

Zangeres Tina Turner op 83-jarige leeftijd overleden

24 mei 2023 22:31 | sterren | Door Judith Regeling

© EPA/DAVID HECKER
Tina Turner is overleden. De legendarische zangeres, bekend van haar krachtige stem en energieke optredens, stierf woensdag op 83-jarige leeftijd in haar huis in Küsnacht, bij Zürich, Zwitserland.

Volgens haar management gebeurde dit na een lang ziekbed.

Tina Turner

Tina Turner werd geboren op 26 november 1939 als Anna Mae Bullock in Nutbush, Tennessee en begon al op jonge leeftijd haar muzikale reis. Ze brak door als leadzangeres van Ike & Tina Turner's Revue, een muzikaal duo dat ze samen met haar toenmalige echtgenoot Ike Turner vormde. Het duo leverde een aantal grote hits af, waaronder River Deep - Mountain High en Proud Mary.


Simply the Best

Vanwege de zeer losse handjes van Ike besloot Tina om solo verder te gaan. Het nieuwe succes kwam niet snel. Jarenlang trad ze voor een handjevol mensen op, maar toen het succes kwam, kwam het ook goed. Dat leverde onvergetelijke hits op als What's Love Got to Do With It, Private Dancer en Simply the Best. Ze werd dan ook wereldwijd geroemd vanwege haar unieke mix van rock, soul en R&B.


Hoogte- en dieptepunten

Ondanks al deze muzikale hoogtepunten is Tina's leven zeker niet altijd makkelijk geweest. Ze overwon de pijnlijke herinneringen aan haar gewelddadige huwelijk met Ike en verloor tot tweemaal toe een zoon: haar oudste zoon Craig maakte in 2018 zelf een einde aan zijn leven. In 2022 overleed zoon Ronnie op 62-jarige aan de gevolgen van uitgezaaide darmkanker. Haar eigen medisch dossier was ook behoorlijk dik met onder meer een beroerte, darmkanker en nierfalen waarvoor ze eerder al een niertransplantatie kreeg.

De meeste van deze hoogte- en dieptepunten waren onlangs nog te zien in de documentaire Tina Turner, die een intiem kijkje bood in haar leven.

Tina Turner zal herinnerd worden als een bron van inspiratie voor velen.

Meer over