Na aangiftes...

Özcan Akyol vreest arrestatie in Turkije

24 maart 2022 13:39 | sterren | Door Jef Willemsen

© Screenshot SBS 6

Özcan Akyol (38) vertrekt binnenkort naar Turkije voor een nieuwe documentairereeks, maar hij vreest dat zijn kritiek op z'n moederland hem weleens in de problemen kan brengen.

Aan tafel bij de mannen van Vandaag inside deelt Akyol zijn zorgen. 

Kritiek op Erdogan

Akyol steekt zijn kritiek op het beleid van de Turkse premier Erdogan niet onder stoelen of banken. Als gevolg daarvan stapelen in Turkije de aangiftes zich op, maar die komen niet van Turken in Turkije. Die hebben geen last van zijn uitspraken, zo verklaart Akyol: "Het ergste zijn de hele conservatieve Turken in Nederland. Vroeger werd gesproken van een kliklijn, die bestaat niet, maar wat ze doen: als ik iets zeg dat zij niet goed vinden, dan gaan ze aangifte doen op het politiebureau in Ankara, Istanbul of Izmir."

Verzekeringen

Dit kan de uitgesproken programmamaker in de problemen brengen zodra hij de grens over gaat: "Dan loop ik het risico dat ik me moet melden op het politiebureau als ik daar ben. "Heb jij dit gezegd over onze president of ons land?" Ik kan niet alles zeggen wat ik wil, nee. Maar dat doe ik wel, ik neem steeds het risico. Je moest eens weten wat voor verzekeringen ze bij de NTR hebben omdat ik daar straks weer heenga. Het is gewoon niet veilig". In 2017 maakte hij voor de omroep al de veelgeprezen docuserie De neven van Eus.

Twee weken

Aan het eind van Vandaag inside werd Eus succes gewenst voor presentator Wilfred Genee. De opnames in Turkije duren twee weken, daarna is hij weer van plan aan te schuiven in de meningenshow: "Ik hoop dat ik het land weer in mag, dan ben ik er weer".

Meer over