Na vijf succesvolle seizoenen

Winnaar Gouden Televizier-Ring 2023: Oogappels

19 november 2023 18:52 | televizier-ring-nieuws | Door Jef Willemsen

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 2023 werd de BNNVARA-reeks Oogappels na vijf veelgeprezen seizoenen beloond door het publiek.

Eén ding was in de aanloop naar het 58e Gouden Televizier-Ring Gala al duidelijk: er gaan gegarandeerd meerdere Televizier-Ringen uitgereikt worden. De organisatie besloot afgelopen zomer afscheid te nemen van de Televizier-Ster. Vanaf deze editie worden ook de winnaars in de overige zes categorieën beloond met een kunstige, grote Televizier-Ring.

Kanshebbers

Uiteraard is en blijft de enige echte Gouden Televizier-Ring voor het meest gewaardeerde tv-programma. De keuze was zelden zo uiteenlopend als tijdens het 58e Ring Gala. Drie totaal verschillende programma’s maakten kans op de publieksprijs: naast Oogappels was Hélène Hendriks in de race voor haar talkshow De Oranjezomer (SBS6) en ook het zomerse kijkcijferkanon B&B Vol Liefde (RTL 4) had een finaleplekje weten te veroveren.

Hélène Hendriks gaf ruiterlijk toe zich een tikje opgelaten te voelen om promotie voor zichzelf te maken, maar haar collega’s bij Vandaag Inside slingerden met plezier de promotiemachine aan. Oogappels vroeg eveneens op bescheiden wijze aandacht terwijl de makers en deelnemers van B&B Vol Liefde alle registers open trokken om aandacht te vragen voor hun nominatie.

Vanwege de mateloze populariteit van de romantische RTL-realityreeks werd voorafgaand al gevreesd dat het een gelopen race zou zijn. Het lot besloot anders op die bewuste doordrenkte donderdag 12 oktober. De avond begon zoals altijd op de rode loper waar Splinter Chabot en Britt Dekker de genomineerden in stijl ontvingen. Dekker stond er in een dubbelrol, ze was zelf genomineerd voor een Televizier-Ring Jeugd met haar quiz Voor het Blok.

Debuterend duo

Jan Smit trok voor de zevende maal zijn smoking uit de kast om het gala te presenteren, maar ditmaal kreeg hij versterking van Peter Pannekoek. De komiek had bij de vorige editie al een bescheiden rolletje toen hij Smit een korte, komische peptalk gaf, nu droeg hij de avond. Met een cabaretier als co-host ligt de nadruk op humor, dat bleek wel in de openingssketch waarbij de mannen met rake grappen het tv-landschap op de hak namen.

Kruiwagen vol talent

Na een kort jaaroverzicht was het tijd voor de uitreiking van de allereerste Televizier-Ring Talent. De veelbelovende zanger Claude mocht de prijs uitreiken en in de zaal zaten Noa Vahle en Jurre Geluk in spanning af te wachten. Naast hen zat de broer van de derde genomineerde, Monica Geuze. De realityster was verhinderd, maar haar broer was voor de gelegenheid in drag als haar naar het gala gekomen.

Hij hoefde niet te speechen, want de award ging naar Noa Vahle voor haar sportverslaggeving. De 22-jarige Noa bedankte in haar speech de mannen van VI die haar mondig en weerbaar maakten, haar collega Hélène Hendriks en haar familie… voor de kruiwagen. De geslaagde grap viel in de smaak.

Hoera voor Hendriks

Ruud Gullit betrad het podium om de Televizier-Ring Presentator uit te reiken. Ook hier was de keuze uitermate divers: André van Duin, Raven van Dorst en Hélène Hendriks maakten kans vanwege de authentieke wijze waarop ze hun programma’s gepresenteerd hebben. Hélène kwam als winnaar uit de bus en vond het als sportpresentator geweldig om de prijs uit handen van de oud-international te ontvangen. In haar speech bedankte Hendriks alle mensen met wie ze werkt voor het winnen: "Omdat we zonder elkaar niet zo heel erg veel zijn."

Goede tijden voor Bertrie

Gunay Uslu verscheen ten tonele toen het tijd was voor oor de categorie Televizier-Ring Acteur. Kim van Kooten, Robert de Hoog en Bertrie Wierenga zaten gespannen naast elkaar te wachten tot de demissionair staatssecretaris Cultuur haar praatje had gehouden en de envelop open ging. Tot haar eigen verbijstering won GTST-actrice Bertrie de prijs voor de emotioneel loodzware verhaallijn rond het doodgeboren kindje van haar personage Shanti de Jong.

Magische jeugdwinnaar

Songfestival-zangeres Stefania hield de genomineerden H3L (Videoland), Steven & Jamie Kazàn: Road to Vegas (AVROTROS) en Britt Dekker niet onnodig lang in spanning. Steven en Jamie wonnen de prijs voor het debuutseizoen van hun realityserie en de Kazàns konden het niet nalaten hun dankwoord onvergetelijk te maken, zelfs al had Steven niet helemaal uit zijn woorden.

Zij wonnen ook

De Televizier-Ster Online-Video werd uitgereikt door Pernille La Lau die al rijdend op een eenwieler opkwam in haar glittergouden galajurk. Het voormalig Koffietijd-gezicht maakte van de gelegenheid gebruik haar eigen tv-carrière nog even door te nemen voordat ze bekend maakte dat Politie 24/7 de prijs had gewonnen. De Televizier-Ring Impact was voor het afscheidsconcert van Rob de Nijs en werd in ontvangst genomen door zijn vrouw Jet. De tachtigjarige zanger keek zelf vanuit huis tevreden mee.

Ode aan de doden

Karsu was dit jaar gevraagd om op te treden tijdens de in memoriam voor alle tv-makers en mediamensen die ons de afgelopen twaalf maanden ontvielen. Van achter haar piano kreeg ze Carré stil met het ontroerende Volg Mijn Pen terwijl ze een laatste groet bracht aan illustere figuren als Harry de Winter, Wim de Bie, John Leddy en vele anderen.

Oogappels als publiekslieveling

Aan het eind van de avond was het tijd de stembussen te sluiten. In een aparte ruimte in Carré zagen drie notarissen erop toe dat de telling correct verliep. Korte tijd daarop verscheen atlete Femke Bol, die dit jaar zelf meerdere gouden plakken won, met een envelop en het ringkistje in de hand. Bol besloot de genomineerden niet te lang in spanning te laten: met 39 procent van de stemmen is de Gouden Televizier-Ring 2023 voor Oogappels. Regisseuse Will Koopman en de cast vulden het podium om de overwinning te vieren.

Voor Koopman was het dubbel feest: ze was jarig en kon zich geen mooier cadeau wensen. Ze bedankte de cast, crew en de omroep voor de kans Oogappels te mogen maken en schoot zelfs vol toen ze scenarioschrijvers Roos Ouwehand en Lex Passchier noemde: “Ik kan niks als ik geen mooie scripts krijg. Wij doen dit echt met zijn drieën. Ik kan niet zonder hen en ik denk ook andersom, maar dat weet ik niet zeker. Laten we een borrel drinken, jongens… Want ik weet het even niet meer!”

...En het bleef nog lang onrustig in Carré.

< Winnaar 2022 Even tot hier

Winnaar 2023 TBD >

Meer over