Gouden Televizier-Ring

Angela Schijf over de Zilveren Televizier-Ster

21 augustus 2018 13:59 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© ANP
Tijdens het 52e Gouden Televizier-Ring gala won Angela Schijf haar tweede Zilveren Televizier-Ster voor haar werk in Flikken Maastricht. De 39-jarige actrice blikt terug.

Hoe heb je naar de avond toegeleefd?
“In de aanloop en ook op de avond zelf was ik heel relaxed. Ik voelde me goed in mijn Dior-pak en had een jaar eerder al mogen winnen, dus ik gunde het mijn medegenomineerden Isa Hoes en Elise Schaap net zo zeer. Eigenlijk genoot ik vooral van de glitter en de glamour. Zoals ik zei in mijn speech: het Ringgala was mijn allereerste showbizzfeestje ooit, vandaar dat het altijd speciaal blijft om er te zitten. En dan blijk je opeens toch gewonnen te hebben.”

Had je je speech voorbereid?
“Natuurlijk bedenk je vooraf in grote lijnen wat je wil zeggen. Maar eerlijk gezegd was ik achteraf niet helemaal tevreden over mijn praatje. Het liefst zou ik drie uur aan het woord zijn om iedereen voor en achter de schermen te noemen en eer toe te kennen. Maar het is live televisie, je krijgt letterlijk één minuut, dan ben ik als de dood mensen onbedoeld voor het hoofd te stoten. De fans blijf ik altijd het meest dankbaar. Zonder hen is er geen publiek, geen Ring, niks.”

Hoe verklaar je de aanhoudende populariteit van de serie en je personage Eva?
“Ik blijf het een ongekend fenomeen vinden, de Flikken-kijkers zijn zo enorm bevlogen, dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt. De fans zijn een hechte gemeenschap gaan vormen, er zijn vriendschappen ontstaan tussen mensen die elkaar zonder Flikken Maastricht nooit zouden hebben ontmoet. De serie bestaat ook al meer dan tien jaar, mensen zijn met ons meegegroeid. Ik heb veel van mijn personage geleerd, maar in de loop der jaren merk ik dat Eva van Dongen ook voor anderen een soort rolmodel is. Alleen al haar kledingstijl: ik heb al heel wat vrouwen ontmoet die rondlopen met een pony, paardenstaart en stoer leren jasje… Net als Eva.”

Wat betekent deze tweede Ster?
“Heel veel, hij staat inmiddels boven op mijn werkkamer in de kast naast de eerste. De Ring die we wonnen met de serie (hij ligt niet bij mij thuis), is me ook dierbaar, omdat we die echt met ons hele team wonnen. Het Ring-gala leeft ontzettend bij de mensen. Ik werd maanden later nog aangesproken en gefeliciteerd, zowel in Nederland als thuis in België. Dat betekent dat het écht publieksprijzen zijn en dat maakt er een winnen telkens weer bijzonder eervol.”

Ben je er komend jaar ook weer bij?
“In oktober zijn we nog volop aan het draaien voor het nieuwe seizoen Flikken, maar ik doe uiteraard mijn best om in de zaal te zitten. Mócht ik weer genomineerd zijn, dan geldt dat deze keer voor Flikken Maastricht én de serie Meisje van Plezier, waar ik veel van hou. Maar ik durf er nu nog niet eens aan te denken!”

Meer over