Televizier-Ster Presentatrice

Chantal Janzen deelt Televizier-Ster met 'leuke mensen van het vak'

16 september 2021 13:31 | televizier-ring | Door Jef Willemsen

© ANP

Chantal Janzen schitterde tijdens het 55e Gouden Televizier-Ring Gala waar ze weer een Televizier-Ster Presentatrice in de wacht sleepte. Omdat ze drie jaar achter elkaar een Ster won, moet ze volgens de regels dit jaar overslaan.

Hoe heb je de corona-editie van het gala beleefd?

“Het was heel bevreemdend om in een bijna leeg Carré te zitten met een klein groepje. Maar ik heb geen moment getwijfeld om te gaan. Zeker in deze tijd is het belangrijk om alle culturele uitingen een warm hart toe te dragen en daar hoort televisie zeker bij.”

Droeg je daarom de prijs op aan de cultuur?

“Klopt, de cultuursector maakt een ontzettend onzekere tijd door en is zo noodzakelijk. De reden dat ik zo enorm van televisiemaken houd, is omdat ik het met leuke mensen mag doen. Dat groepsgevoel doet me denken aan mijn theatertijd: lange dagen met een vaste club mensen die allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: het publiek vermaken.”

Hoe kijk je terug op je afgelopen tv-jaar?

“Heel divers, met veel nieuwe programma’s. Het is altijd spannend om te zien of iets aanslaat, helemaal als je het zelf hebt bedacht en geproduceerd zoals Chantals beauty camper. Maar het was net zo goed een dingetje om Oh, wat een jaar! over te nemen. Je weet nooit zeker of mensen je op die plek accepteren of überhaupt nog op het format zitten te wachten. Beat the champions vond ik ontzettend fijn om te maken omdat je als quizmaster op zoveel cruciale dingen moet letten: het spel leiden, sfeer maken met de kandidaten en de champions en ook nog eens niet struikelen over al die vragen.”

En je hoorde bij het team van het Eurovisie Songfestival. Is dat de ultieme presentatieklus?

“Daar kijken inderdaad immens veel mensen naar, maar laten we eerlijk zijn: het Songfestival is qua presentatietechniek echt niet het allermoeilijkste om te doen. Het format zit zo dicht-getimmerd en wordt zo goed gerepeteerd dat het niet bijster veel ervaring vereist. In je eentje een grote spelshow presenteren of een talkshow leiden vraagt veel meer van je als presentator. Daarom vond ik het fijn dat ik tijdens de liveshows de rol van ‘troubleshooter’ had: als er onverwacht wat misging, was het aan mij dat al improviserend op te vangen. Dat houdt je extra scherp en werkt voor mij het prettigst.”

Wat staat er komend najaar op de rol?

“Naast Beauty camper en Oh, wat een jaar! zijn we druk met de voorbereidingen van Chantals pyjama party. Dat wordt echt een ouderwetse, grote studioshow waarbij het hele publiek in pyjama binnenkomt met gepakte koffers. De hoofdprijs is een droomreis, maar dan moet je jezelf wel eerst bewijzen met kennisspelletjes en fysieke uitdagingen. Ik heb alle spellen zelf uitgeprobeerd, je wil toch weten wat je van mensen vraagt. Voor sommige moet
je écht geen hoogtevrees hebben… En dat heb ik dus wel.”

Ben je dit jaar ook zonder nominatie van de partij bij het gala?

“Helaas niet, ik heb die avond zelf opnames voor Chantals pyjama party. Maar mocht het nodig zijn, dan mag je best inbreken met een straalverbinding.”

Stem nu, klik hier!

Meer over