Leuk overzicht!

De meest memorable winnaars van de Gouden Televizier-Ring

3 oktober 2022 10:00 | televizier-ring | Door Jef Willemsen

© Nathan Reids
In aanloop naar het Gouden Televizier-Ring Gala blikken we per categorie terug op oud-winnaars. In deze laatste week de Gouden Televizier-Ring, al sinds 1964 dé publieksprijs voor het meest gewaardeerde tv-programma.

Kijkers geven steeds vaker de voorkeur aan programma’s die niet alleen vermaken maar ook weten te raken. Dit is zeker de afgelopen vijf jaar duidelijk merkbaar. Met uitzondering van Chateau Meiland in 2019 zijn de Gouden Televizier-Ring-winnaars uitsluitend informatieve programma’s die de schaduwkant van het leven niet mijden. De trend begon in 2017 met Zondag met Lubach, in 2018 won Beau van Erven Dorens met 5 Days Inside en in 2020 kozen kijkers overtuigend voor het indringende Over Mijn Lijk.

De Kinderen van Ruinerworld

Deze ontwikkeling werd afgelopen editie voortgezet toen 54 procent van het stemmend publiek besloot dat Jessica Villerius de Gouden Televizier-Ring verdiende voor De Kinderen van Ruinerwold. In deze vijfdelige documentairereeks vertelde Villerius het onthutsende verhaal van Shin, Mar Jan, Edino en Israel, de oudste kinderen van de familie Van Dorsten die hun leven weer op probeerden te pakken na een sekteachtige jeugd bij hun vader op een boerderij in Drenthe. Niet eerder won een documentaire de prijs.

De Kinderen van Ruinerwold
De Kinderen van Ruinerwold

De reality-Ring

Maar eens moet de eerste keer zijn, dat geldt ook voor realityseries en reallife soaps. Het eerste seizoen van Big Brother zette in 1999 wereldwijd realitytelevisie als genre op de kaart, maar tv-kijkend Nederland gaf dat jaar voorkeur aan Toen was geluk heel gewoon en in 2000 kreeg dramaserie Westenwind de prijs. De eerste winst voor een realityserie volgde pas in 2004 toen kijkers wegliepen met de oergezellige belevenissen van Frans, Mariska en hun markante familie in De Bauers. Een jaar later was het wederom raak toen Gewoon Jan Smit als winnaar uit de bus kwam. Daarna leek het genre lange tijd uit de gratie, tot de KRO-NCRV-serie Een Huis Vol afgelopen jaar ineens bij de laatste drie bleek te zitten.

De Bauers wonnen de Gouden Televizier-Ring in 2004
De Bauers wonnen de Gouden Televizier-Ring in 2004

Wie is aan de beurt?

Kans maken op de ring is sinds jaar en dag vooral een kwestie van geduld. Zelfs voor populaire programma’s. Zo kon pas in 1995 de vlag uit in soapdorp Meerdijk toen Goede Tijden, Slechte Tijden na vier nominaties op rij won. Wie is de Mol? moest nog wat meer geduld hebben. Na twee vergeefse nominaties in 2001 en 2002 greep de populaire AVROTROS-productie van 2009 tot en met 2012 consequent naast de overwinning. In 2013 was het eindelijk zover en mocht Art Rooijakkers als vierde presentator de Ring om zijn vinger schuiven. Voor genregenoot Expeditie Robinson duurt de beproeving voort: het survival-programma kon al vier keer de overwinning praktisch proeven. Maar uiteindelijk gaat het bij de Gouden Televizier-Ring verkiezing net als bij de eilandraad: de meeste stemmen tellen.

Wie Is de Mol won de Ring in 2013
Wie Is de Mol won de Ring in 2013

Het Gouden Televizier-Ring Gala 2022 vindt plaats op 6 oktober. Benieuwd hoe je dit jaar op jouw favoriet kan stemmen? Bekijk hier in ons overzicht.

Meer over