Terugblikken

Dit zijn de meest memorabele winnaars van de Televizier-Ster Acteur

12 september 2022 10:00 | televizier-ring | Door Jef Willemsen

© Nathan Reinds

In de aanloop naar het Gouden Televizier-Ring Gala blikken we per categorie terug op memorabele oud-winnaars. Deze week: de Televizier-Ster Acteur.

TV-series vormen al sinds de start van televisie een essentieel deel van de programmering. Alle reden om acteurs te eren voor hun werk in het medium. In 2016 zag de categorie het levenslicht met sterren voor zowel acteurs als actrices. In 2018 werd besloten geen onderscheid meer te maken en de categorieën samen te voegen.

Stem nu voor: De Televizier-Ster Acteur

Opvallend genoeg blijkt het stemmend publiek een sterke voorkeur voor vrouwen te hebben. Tot op heden kent de categorie namelijk slechts twee mannelijke winnaars. In 2016 kreeg Thom Hoffman de eerste Ster als beloning voor zijn werk in de komische dramareeks Dokter Tinus. In 2017 was Hoffman weer in de race, evenals Erik 'Ludo' de Vogel die mede dankzij een ludieke actie van Zondag met Lubach meedong naar de prijs. Uiteindelijk was de Ster voor Jeroen van Koningsbrugge voor zijn veelzijdige werk in zowel Draadstaal als Smeris.

Angela Schijf

Angela Schijf won de allereerste Televizier-Ster Actrice. Als rechercheur Eva van Dongen in Flikken Maastricht bereikt ze al sinds 2007 een miljoenen-publiek dat de weg naar de stembus massaal weet te vinden. Een jaar later was het weer raak. Ditmaal won ze ook voor haar hoofdrol in de RTL-serie Meisje van Plezier. Haar winst ging niet onopgemerkt voorbij, zo vertelde Angela in een interview: "Wat ik vooral merk is hoe zeer het Gouden Televizier-Ring Gala leeft bij de mensen. Ik werd maanden later nog aangesproken en gefeliciteerd, zowel in Nederland als thuis in België. Dat betekent dat het écht publieksprijzen zijn en dat maakt er een winnen telkens weer eervol."

Angela Schijf met de Televizier-Ster Acteur in 2017
Angela Schijf met de Televizier-Ster Acteur in 2017

Ilse Warringa

In 2018 kon niemand om het succes van De Luizenmoeder heen. De tragikomische reeks over het reilen en zeilen op basisschool De Klimop trok op het hoogtepunt zelfs ruim vijf miljoen kijkers. Dankzij haar rol als Juf Ank was Ilse Warringa in één klap een onvervalste tv-ster. Het succes leverde haar een nominatie op die ze wist te verzilveren. Terugblikkend op de prijs zei Ilse: "Het is geweldig en ontroerend dat mensen je een prijs gunnen voor iets wat je het liefste doet: spelen. En het is ook een blijvende herinnering aan het onwerkelijke jaar dat ik heb gehad na de start van De Luizenmoeder."

Ilse Warringa met de Televizier-Ster Acteur in 2018
Ilse Warringa met de Televizier-Ster Acteur in 2018

Elise Schaap

In deze categorie is Elise Schaap de onbetwiste kampioene. De actrice ging de afgelopen drie jaar met de Televizier-Ster aan de haal voor diverse rollen. De meeste kijkers leerden Schaap kennen als de Roemeense Ruxandra in Familie Kruys. Daarnaast bleek ze als de beste te kunnen persifleren en werd ze een vaste waarde in De TV Kantine waar ze met verve in de huid kroop van sterren als Chantal Janzen, Nikkie Plessen, Raven van Dorst en zelfs Lil' Kleine. Ook haar werk als Danielle in de dramaserie Undercover werd gewaardeerd. Nu ze drie jaar op rij gewonnen heeft, moet Elise verplicht een jaartje overslaan. 

Elise Schaap met de Televizier-Ster Acteur in 2021
Elise Schaap met de Televizier-Ster Acteur in 2021

Wil jij dit jaar invloed hebben op wie de Televizier-Ster Acteur wint? Breng dan snel je stem uit via de onderstaande button! Op 6 oktober 2022 vindt de uitreiking live in Koninklijk Theater Carré plaats.

STEM NU!

Logo NLZIET
Logo NLZIET

NLZIET is sponsor van de Gouden Televizier-Ring Verkiezing

Meer over