Terugblikken

Dit zijn de meest memorabele winnaars van de Televizier-Ster Jeugd

6 september 2022 10:05 | televizier-ring | Door Jef Willemsen

© Nathan Reinds
In de aanloop naar het Gouden Televizier-Ring Gala 2022 blikken we per categorie terug op memorabele oud-winnaars. Deze week de Televizier-Ster Jeugd: al een kwart eeuw dé publieksprijs voor het meest gewaardeerde jeugd- of kinderprogramma.

Jonge kijkers kregen 25 jaar geleden voor het eerst een stem tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala. In 1997 zag de categorie levenslicht als de Margriet Kinderprijs. In 2000 werd de prijs omgedoopt tot de Gouden Stuiver, een verwijzing naar het kostbaar kleinood dat te winnen viel in het legendarische jeugdprogramma Stuif ’es in. In 2019 werd de Stuiver werd ingewisseld voor een heuse Televizier-Ster.

Stem nu voor: De Televizier-Ster Jeugd 

In het verleden streden publieke en commerciële omroepen om de prijs. Programma’s als Telekids, de FOX Kids Top 20 en Nickelodeon series Zoop en Het Huis Anubis gingen met de winst aan de haal. De laatste jaren lijken commerciële zenders minder prioriteit te geven aan eigen jeugdprogrammering. Het gevolg: de afgelopen veertien edities is de prijs uitsluitend naar makers van NPO-producties gegaan. Toch kan daar dit jaar verandering in komen: ook producties van Videoland en Netflix zijn namelijk in de race.

Telekids (winnaar 1997)

De allereerste winnaars waren Carlo Boszhard en Irene Moors, onbetwiste pioniers van commerciële kindertelevisie. Het duo was al sinds 1993 een vaste waarde op de zaterdagochtend met een liveshow die bij jong en oud in de smaak viel. De kleinste kijkers genoten van de vrolijke spelletjes, de muziek en de tekenfilms. Ouders en opvallend veel studenten smulden op hun beurt van Pittige Tijden, een onnavolgbare parodie op GTST.

In 1999 stopten Carlo en Irene met Telekids, maar de aanstekelijke chemie tussen het stel was onverwoestbaar. Het publiek groeide met hen mee en in de jaren die volgden scoorde het stel op de zondagmiddag met Life & Cooking en Life 4 You. Ook stonden ze aan de wieg van de met een Gouden Televizier-Ring bekroonde parodieshow De TV Kantine

Carlo Boszhard en Irene Moors voor Telekids
Carlo Boszhard en Irene Moors voor Telekids

Sinterklaasjournaal (winnaar 2013)

Jeugd- en kindertelevisie telt verrassend veel langlopende titels. Hele generaties groeiden op met programma’s als het Jeugdjournaal, Klokhuis en Sesamstraat. Tijdens de Gouden Televizier-Ring Verkiezing vallen deze tv-instituten opvallend genoeg vrij laat in de prijzen. Zo was Sesamstraat al 34 jaar onafgebroken op de buis voordat het peuterprogramma in 2010 won.

Zelfs Sinterklaas had de Gouden Stuiver lange tijd op het verlanglijstje staan. Al bij de start in 2001 was Het Sinterklaasjournaal een hit bij de kijkers, toch volgde de winst pas in 2013. Aan de populariteit van presentatrice Dieuwertje Blok en Sint en de Pieten kan het niet liggen. Een mogelijke verklaring is dat de Sinterklaastijd nog ver weg voelt als in september de stembussen voor de verkiezing opengaan.

 Dolores Leeuwin, Dieuwertje Blok, Jeroen Kramer van het Sinterklaasjournaal
Dolores Leeuwin, Dieuwertje Blok, Jeroen Kramer van het Sinterklaasjournaal

Zappsport (winnaar 2019)

Al bij de eerste nominatie viel Zappsport in de prijzen, al moesten de makers wel even geduld hebben. Het NPO-sportprogramma bestaat al sinds 2002, maar Ron Boszhard en zijn co-host Britt Dekker mochten pas in 2019 de Televizier-Ster op hun naam schrijven.

Boszhard weet wel waarom: “Zappsport wordt in het weekend uitgezonden op tijdstippen waarop ouders nog even lekker uitslapen. Men leerde ons pas echt kennen toen we tijdens het EK Vrouwenvoetbal dagelijks rond etenstijd uitzendingen maakten met de OranjeLeeuwinnen.” Voor Britt Dekker was de uitreiking ook een beetje werk: voorafgaand aan het gala presenteerde ze live de Rode lopershow.

Wil jij dit jaar invloed hebben op wie de Televizier-Ster Jeugd wint? Breng dan snel je stem uit via www.televizier.nl/jeugd. Op 6 oktober vindt de uitreiking live in Carré plaats.

Meer over