Terugblik

Dit zijn de meest memorabele winnaars van de Televizier-Ster Presentator

20 september 2022 10:00 | televizier-ring | Door Jef Willemsen

© Nathan Reids

In aanloop naar het Gouden Televizier-Ring Gala blikken we terug op memorabele oud-winnaars. Deze week: de Televizier-Ster Presentator.

Sinds 1997 worden tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala ook prijzen uitgereikt voor de populairste presentator en presentatrice. De eerste winnaars waren Robert ten Brink en, uiterst verrassend, Caroline De Bruijn. De GTST-actrice won voor het gesponsorde reisprogramma Tijd voor Vrije Tijd dat te zien was op Euro7, een kleine commerciële zender die tussen 1994 en 1997 bestond.

Vanaf dit jaar maakt de organisatie geen onderscheid meer tussen presentator en presentatrice. Vijftig BN’ers dingen mee in een en dezelfde categorie. Dit maakt het voor het eerst in jaren lastig te voorspellen wie gaat winnen. Bij de presentatrices was dat voorheen een uitgemaakte zaak: grote sterren als Linda de Mol, Wendy van Dijk, Chantal Janzen en Yvon Jaspers hadden duidelijk een streepje voor. Bij de presentatoren waren minder duidelijke patronen te herkennen. Het leiden van een talkshow lijkt de kans wel te vergroten: Vandaag Inside-voorman Wilfred Genee kreeg zijn Televizier-Ster in 2017 en zowel Humberto Tan als Beau van Erven Dorens wonnen er ieder twee. Aan de andere kant greep Matthijs van Nieuwkerk zelfs in de hoogtijdagen van DWDD steevast naast de prijs.

Chantal Janzen

Wie drie jaar op rij de Televizier-Ster wint, moet volgens de reglementen een jaartje overslaan. In de geschiedenis van de prijs is Chantal Janzen de enige die tweemaal met deze regel te maken kreeg. De RTL-presentatrice won haar eerste Televizier-Ster in 2014 en heeft inmiddels zes exemplaren op haar werkkamer staan. Maar genomineerd zijn went nooit: “Je kunt alleen maar dankbaar zijn. Het is iedere keer weer een verrassing en een blijk dat mensen het waarderen wat je doet op televisie. In ieder geval genoeg om de moeite te nemen te stemmen.” 

Chantal Janzen op Gouden Televizier-Ring Gala 2015
Chantal Janzen op Gouden Televizier-Ring Gala 2015

Beau van Erven Dorens

2018 was het jaar van Beau. De presentator won zijn eerste Televizier-Ster en ging naar huis met de Gouden Televizier-Ring voor zijn veelgeprezen reportagereeks Five Days Inside (toen nog: Beau Five Days Inside). Een jaar later stond hij opnieuw op het podium. De winst voelde als een kroon op zijn werk, zo vertelde hij in een interview: “Ik ben al ruim twintig jaar bezig in dit vak en heb van ver moeten komen. Het winnen van de Televizier-Ster was als een erkenning, het voelde alsof ik een avond op de top van de apenrots stond.”

Beau van Erven Dorens in 2018
Beau van Erven Dorens in 2018

Anita Witzier

De aanhouder wint, zo bewees Anita Witzier in 2007 toen ze de Televizier-Ster in ontvangst mocht nemen voor programma’s als Memories en 10 voor taal. Haar geduld werd danig op de proef gesteld, want de presentatrice was maar liefst vijf jaar op rij genomineerd en zeven keer in totaal. In die jaren zag Anita tot drie keer toe Wendy van Dijk met de winst aan de haal gaan en ook Irene Moors en haar KRO-collega Yvon Jaspers kwamen eerder aan de beurt. Maar Anita liet zich niet kennen en verscheen ieder jaar in een prachtige jurk en met een stralende lach op het Gala. En waar is waar: genomineerd zijn is en blijft een eer op zich.

Anita Witzier en Paul de Leeuw op Gouden Televizier-Ring 2007
Anita Witzier en Paul de Leeuw op Gouden Televizier-Ring 2007

Het Gouden Televizier-Ring Gala 2022 is op donderdag 6 oktober rond 21:00 uur te zien op NPO1.

Logo NLZIET
Logo NLZIET

NLZIET is sponsor van de Gouden Televizier-Ring Verkiezing

Meer over