Freeks Wilde Wereld wint Gouden Stuiver 2015

15 oktober 2015 20:50 | televizier-ring | Door Televizier

© ANP

Bioloog en avonturier Freek Vonk (32) heeft de Gouden Stuiver 2015 gewonnen voor zijn programma Freeks Wilde Wereld.

Freeks Wilde Wereld bleek te sterk voor mede-genomineerden Puberruil en Brugklas.

Tweemaal is scheepsrecht

Het is niet de eerste keer dat de bioloog in de race was voor de prijs. Vorig jaar maakte Vonk kans op de stuiver met Freek In Het Wild, maar toen moest hij het wetenschappelijk verantwoorde Checkpoint voor zich dulden. In een interview met Televizier zei oud-Checkpoint presentator Klaas van Kruistum dat hij in 2014 al had verwacht dat Freek Vonk de Stuiver zou krijgen. Ook zei Klaas dat de enthousiaste bioloog dit jaar ongetwijfeld beloond zou gaan worden vanwege zijn tomeloze inzet.

Freek door het dolle

Het spreekt voor zich dat Vonk behoorlijk blij was toen peuterpopiconen K3 de envelop openden en zijn naam riepen. Hij stormde naar voren, riep direct hoe super het was om K3 te knuffelen. Hij bedankte alle stemmers maar ook Naturalis, z'n ouders en zijn crew met wie hij de hele wereld rondreist om zijn reportages te kunnen maken. Hij motiveerde iedereen, vooral de kleine kijkers, om hun passie te volgen in het leven zoals zijn ouders hem ooit hadden gemotiveerd.

Freek de wetenschapper

Ook al is hij vooral bekend vanwege zijn tv-shows, Freek is veel meer dan een innemende personality. In 2012 promoveerde Vonk aan de Universiteit van Utrecht met het proefschrift "Snake evolution and prospecting of snake venom". Als reptielenexpert met een specialisatie in giftige soorten gaf hij afgelopen december in DWDD University een door 1.5 miljoen mensen bekeken hoorcollege over gif.

Meer over