Gouden Televizier-Ring 2013: de kanshebbers over hun nominatie

18 oktober 2013 11:05 | televizier-ring | Door Televizier

Wie wint dit jaar de Gouden Televizier-Ring 2013? Dat is de vraag die heel televisieland momenteel bezighoudt. Wij spraken de drie genomineerden.

Divorce, Flikken Maastricht en Wie is de Mol? zijn de genomineerde programma’s van 2013. Twee prachtige drama­series en het spannendste spel op de Nederlandse televisie. Televizier sprak drie trotse ­genomineerden: acteur Dirk ­Zeelenberg uit Divorce, Flikken Maastricht-gezicht Victor ­Reinier en Art Rooijakkers van Wie is de Mol?.

Afbeelding

Divorce (RTL4) - Dirk Zeelenberg

Serie waarin drie mannen na een scheiding gaan samenwonen. Met Dirk Zeelenberg, Jeroen Spitzenberger en Waldemar Torenstra in de hoofdrol.

De nominatie van Divorce is de grootste verrassing van dit jaar, de serie is tenslotte 1 seizoen jong. Dirk Zeelenberg (David Mendelbaum in de serie) vindt dat zelf ook: "Geen van de hoofdrolspelers had verwacht dat we ooit te maken zouden krijgen met het fenomeen Televizier-Ring. We wisten dat er goed naar werd gekeken, maar dan is het nog afwachten of mensen de moeite nemen op je te stemmen. Daar spreekt waardering uit en daar doe je het voor.”  

Dirk weet wel waar de stemmen vandaan komen: "Overal! We mikten in het begin op vrouwen die fan waren van Gooische Vrouwen, maar toen gingen mannen en kinderen ineens ook meekijken. Ik denk dat het door de herkenbaarheid komt. Veel mensen spreken me aan op straat: 'Ik heb ook zo’n klerewijf thuis zitten!' In de Randstad gaan één op de twee stellen uit elkaar, dus veel mensen hebben een ­verhaal zoals dat van David, Boudewijn of Joris in de serie."

 

Afbeelding

Flikken Maastricht (TROS) - Victor Reinier

Langlopende serie waarin Victor Reinier en Angela Schijf schitteren als rechercheurs Floris Wolfs en Eva van Dongen die Maastricht vrijwaren van gespuis.

Victor Reinier was, naar eigen zeggen, de mazzelpik die al bij een tweede nominatie de Ring voor Baantjer om zijn vinger mocht schuiven. Maar inmiddels is het hoog tijd voor een tweede exemplaar. "Ik moet wel een beetje in het spoor blijven van mijn goede vriend Piet Römer, die er drie won.”

En volgens Victor zou Flikken Maastricht een heel terechte winnaar zijn: 'Toen we met Flikken begonnen in 2007 stonden we meteen op de vrijdagavond tegenover heel grote John de Mol-krakers. Toch zijn we in die tijd van 2 naar 3 miljoen kijkers gestegen en dat vind ik megacool. We hebben zo’n trouw publiek. En we leveren ook een constante kwaliteit.”  

Over de kansen van Flikken Maastricht is Victor realistisch: "Die schat ik in op 33 1/3. Ik heb geen idee, er valt geen pijl op te trekken. Maar ik hoop uit de grond van m’n hart dat we ’m winnen en dat ik de toespraak van m’n leven kan houden op 18 oktober.”

 

Afbeelding

Wie is de Mol? (AVRO) - Art Rooijakkers

Avontuurlijk spelprogramma waarin een Mol opdrachten van BN’ers ­saboteert. Paulien Cornelisse won het spel; Kees Tol bleek de Mol.

Dit is in totaal de zevende nominatie voor Wie is de Mol?; de vijfde op rij. Presentator Art Rooijakkers (ook nog eens genomineerd voor een Zilveren Televizier-Ster) is met recht een ervaringsdeskundige op Ring-gebied. Niet dat hij dat erg vindt. "Ik heb altijd een heel leuke avond. Ik zit toch mooi op de bank waar iedere televisiemaker wil zitten.”

Maar die nominatie verzilveren zou meer dan welkom zijn. "Al is het alleen maar omdat de mensen dan van me af zijn. Dat ze niet elk jaar hoeven te denken: daar zit die Rooijakkers weer op die nominatiebank.”
 
Volgens de presentator was het afgelopen seizoen van Wie is de Mol? ook nog eens zeer Ring-waardig: "Het programma speelde zich af op een bijzondere plek, in Zuid-Afrika. En we hadden natuurlijk de val van Janine Abbring, dat was heel intens voor iedereen. Maar het knappe van Wie is de Mol? is dat het concept niet verandert, maar de elementen wel. Ik kijk met gepaste trots terug op dit seizoen.”

Stemmen

Hoewel de stemmen al zijn geteld in de categorieën ­Zilveren Televizier-Ster Man en Vrouw, Gouden Stuiver en de Televizier Talent Award, zijn de kaarten nog niet geschud voor de Gouden Televizier-Ring. De teller staat weer op nul en u, de Nederlandse tv-kijker, bepaalt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala welk programma deze publieksprijs wint.

Op vrijdag 18 oktober, vanaf 20.30 uur, gaan de stembussen open en kunt u ­kiezen op uw favoriete show. Stemmen kan via sms en telefoon of een tweede scherm. Kim-Lian van der Meij, de presentatrice van het Gala, maakt tijdens de uitzending het sms- en ­telefoonnummer bekend. Voor het tweede scherm gaat u naar ­Live.avro.nl.

Maar let op: stemmen kan pas vanaf 20.30 uur, rond 22.00 uur sluiten de stembussen.

Meer over