Gouden Televizier-Ring

Tim Hofman: ‘Ik beschouw mezelf als vaandeldrager’

16 september 2021 13:00 | televizier-ring | Door Jef Willemsen

© ANP

De Gouden Televizier-Ring voor Over Mijn Lijk en twee Televizier-Sterren voor zijn werk als presentator én de online-videoserie BOOS. Tim Hofman verliet het 55e Gouden Televizier-Ring Gala vorig jaar met een recordaantal prijzen.

Hoe heb je naar het gala toegeleefd?

“Het was op zo veel fronten een gekke tijd: vanwege de pandemie en de drie nominaties, maar ook omdat ik die week gekneusde ribben had opgelopen tijdens het sporten. Dat was zo pijnlijk dat ik de hele week plat heb gelegen, zelfs tijdens redactievergaderingen. Maar het gala afzeggen of lopen klagen over pijn vond ik niet kunnen, zeker niet als je genomineerd bent met Over mijn lijk. Dus pijnstillers erin en gaan.”

Hoe beleefde je de avond?

“Het was heel bijzonder. Ik was in het verleden al eens genomineerd en heb twee keer in het publiek gezeten, maar dit was vanwege corona een totaal unieke ervaring. Zo vreemd en kleinschalig dat het daardoor juist extra memorabel werd: dit maken we, hopelijk, maar één keer mee. En voor mijn gevoel leed de show er ook niet onder.”

Wanneer viel de spanning van je af?

“Op het moment dat BOOS de Televizier-Ster online-videoserie won. Daar waren we echt blij mee, omdat het een programma is dat we als team samen met de achterban vanuit het niets hebben opgebouwd. De Ring voor Over mijn lijk was ook prachtig, maar het programma was al lang voordat ik om de hoek kwam kijken Ring-waardig, dus in deze beschouwde ik mezelf puur als vaandeldrager. De Televizier-Ster presentator was ook leuk, maar daar ging ik niet voor.”

Telt de Televizier-Ster Presentator dan minder?

“Ik ben er blij mee en vind het heel fijn dat mensen door te stemmen hun waardering hebben uitgesproken, maar of het logisch is laat ik in het midden. Het voelt als een arbitraire prijs. Ik was genomineerd met Beau van Erven Dorens en André van Duin. Op papier werken we allemaal binnen hetzelfde kader, maar we maken totaal verschillende programma’s. Hoe kan de een dan ‘beter’ zijn?” 

Wat voor impact hebben de prijzen?

“Dit bedoel ik minder hoogdravend dan het klinkt, maar ik toets mijn leven aan de hand van twee punten: aanvulling en invulling. Mijn intentie als programmamaker is dingen maken waarvan ik denk dat ze goed of nodig zijn, niet om prijzen mee te winnen. Natuurlijk ben ik niet allergisch voor een schouderklopje en de prijzen zijn mooie kronen. Zeker de winst van Over mijn lijk is een bevestiging voor de deelnemers en hun families dat hun verhaal gehoord is.”

Wat is je advies voor genomineerden?

“Wat ik heel belangrijk vond: de juiste mensen noemen in je speech. Je doet het nooit alleen, daarom las ik voor de zekerheid ook voor van mijn telefoon. Achteraf ben ik zo blij dat ik Gerke Nauta heb kunnen bedanken. Hij heeft meegedacht met mijn allereerste item voor BNN en was tot vlak voor zijn plotselinge dood betrokken. Verder: doe wat goed voelt, kies een mooi pakje en ga er gewoon lekker voor zitten. Het is hartstikke leuk.”

Stem nu het nog kan op jouw favoriet!

Meer over