Interview: Jan Smit over het presenteren van het Gouden Televizier-Ring Gala

Aan Jan Smit de eer om het Gouden Televizier-Ring Gala te presenteren. Wat heeft de Volendamse zanger in petto voor ons? De eerste verrassing: hij gaat níet zingen.

Hoe vond je het dat je bent gevraagd voor de presentatie?

„Het is een unieke avond die maar eens per jaar wordt georganiseerd en die mag ik dan presenteren. Ik heb die Ring zelf ooit gewonnen en ik weet hoe belangrijk het kan zijn voor je carrière. Dat ik als zanger ben gevraagd voor de presentatie van zo’n groot programma, maakt me trots.” 

Je won de Ring in 2005 voor Gewoon Jan Smit. Hoe was dat?

„Ik was destijds heel zenuwachtig, het is geen optreden en je hebt niets zelf in de hand, je kunt alleen maar afwachten. Ik kan de genomineerden daarom ook niet echt helpen, maar de meesten hebben de nodige ervaring met het Gala. Johnny de Mol won al eens een Zilveren Televizier-Ster en de mensen van Flikken Maastricht zaten vorig jaar ook al in het genomineerdenbankje.” 

Vorig jaar zweefde presentatrice Kim-Lian van der Meij rond in de nok van Carré, wat heb jij voor spectaculairs voor ons in petto?

„Ik kan nu al verklappen dat ik níet in de nok zal hangen. Ik moet natuurlijk geen dingen doen die niet bij me passen. En ik ga trouwens ook geen liedje zingen, ik ben tenslotte de presentator. Maar een paar goede grappen zitten er, hoop ik, wel in.” 

De uitzending is live. Word je daar zenuwachtig van?

„Ik heb net het Junior Songfestival gepresenteerd, dat was ook live en heel spannend, dus een goede oefening. Al is het Gouden Televizier-Ring Gala natuurlijk veel groter. Maar als zanger treed ik dagelijks op voor een live-publiek en ik denk dat dit een groot voordeel is. Andere presentatoren presenteren vaak alleen in een studio.”

Wat vind je van de drie genomineerde programma’s?

„Ze vormen een mooie afspiegeling van de Nederlandse maatschappij. Je ziet Penoza ieder jaar groeien, die serie wordt zeer gewaardeerd. Flikken Maastricht is een prachtige serie voor een iets groter publiek en ook nog eens een waarin ik dit seizoen zelf een gastrol heb gespeeld. En Johnny de Mol heeft ieders hart gestolen met SynDroom. Ik vind het al met al drie prachtige programma’s.” 

Dan de belangrijkste vraag: wat trek je aan op het Gala?

„Een smoking zonder toeters en bellen. Het wordt in ieder geval geen jurk. En nee, ook geen gouden schoenen. ‘Less is more’, zeg ik altijd.”

Reageren