Interview met Chantal Janzen over haar Zilveren Televizier Ster 2014

Na twee eerdere nominaties won Chantal Janzen in 2014 voor het eerst de Zilveren Televizier-Ster. De presentatrice, zangeres en actrice kijkt terug op een spannende avond in Carré.

Wat betekent deze prijs voor je?

„Hoe cliché het ook klinkt: het is een hele eer om te winnen, zeker omdat ik tijdens de verkiezingsperiode niet eens op televisie te zien was. De Zilveren Televizier-Ster is een publieksprijs, waaruit blijkt dat wat je doet op tv in de smaak valt bij de ­kijker. Dat betekent net zo veel voor me als prijzen die door vakjury’s worden toegekend, zoals een Musical Award.”

Ook Linda de Mol en Floortje ­Dessing waren genomineerd, maar konden door omstandig­heden niet aanwezig zijn in Carré. Hoe was dat?

„Best apart. Ik hoorde die avond geregeld: ‘Nou, je bent de enige die is komen opdagen, dus je zult wel winnen.’ Dat is natuurlijk absoluut niet zo. De uitslag stond al vast na de eerste stemronde en lag weken in de kluis bij de notaris. De winnaar was dus al bekend ver voordat Floortje Dessing ziek werd en Linda door alle commotie rond haar stalker besloot het Gala over te slaan. Hand op mijn hart: van opzet kan niet eens sprake zijn geweest.”

Je presenteerde het Gala zelf drie keer. Wat doe je liever: ­presenteren of in de zaal zitten?

„Ik vind het fijner om te presenteren. Ik weet graag wat me te wachten staat en houd, zeker tijdens een live show, absoluut niet van verrassingen. Ik had de hele avond last van spanning: je weet nooit wie er ineens op je schoot komt zitten, haha. Eerlijk is eerlijk: toen ik het Gala presenteerde, vertelden we genomineerden ook nooit wat we met ze van plan waren, dat maakte het juist zo leuk. Maar gelukkig waren ze lief voor me.”

Waarom bedankte je in je speech onder anderen Carlo Boszhard, Paul de Leeuw en Linda de Mol?

„We praten regelmatig over het vak en ze geven me soms adviezen. Het is heel fijn als je een beroep mag doen op mensen met zo veel ervaring. Ik heb van hen vooral het belang van betrokkenheid geleerd. Je moet als maker zelf je programma vormen tot het je past als een handschoen, zoals Carlo dat bijvoorbeeld doet bij De TV ­Kantine. Chantal blijft slapen was het afgelopen seizoen het eerste programma dat ik zelf van begin tot eind heb gemaakt.”

Wie wint dit jaar, denk je, de ­Zilveren Televizier-Ster?

„Geen flauw idee! Ik zou het absoluut niet onlogisch vinden als Linda de Mol genomineerd wordt, maar Wendy van Dijk, Yvon Jaspers en Irene Moors verdienen het net zo goed… En vooruit, ik zou het mezelf ook gunnen. Er is wel één klein probleempje: ik word eind oktober in Duitsland verwacht voor opnames, dus de kans is groot dat ik dit jaar níet bij de uitreiking ben...”

Reageren