Interview met Ring ontwerpster Anneke Schat

31 augustus 2016 14:45 | televizier-ring | Door Televizier

© ANP

Anneke Schat is sinds 1975 de ontwerpster van de Gouden Televizier-Ring. Televzier sprak de kunstenares ter gelegenheid van haar 40ste Ring in 2015. 

Hoe is het met de Ring van dit jaar?

„Die is klaar! Het is een spannend ontwerp met 50 ringvormen, omdat de Gouden Televizier-Ring voor de vijftigste keer wordt uitgereikt. Het was nog een hele uitdaging omdat hij mooi in verhouding moest blijven én goed om de vinger moet passen.”

Dit is tevens de 40ste Ring die u hebt ontworpen. Hoe kijkt u op die 40 jaar terug?


„Ik doe het ieder jaar met veel plezier en ik leg m’n hart en ziel in het ontwerp. Het moet altijd top zijn. En elk jaar is het spannend; ik mag een Ring maken voor iemand die een fantastische prestatie heeft geleverd. Door de jaren heen zie je de ontwikkelng die de Ring heeft doorgemaakt en hoe de televisiesmaak van het publiek is veranderd.”

Wat waren voor u persoonlijk de hoogtepunten?


„De Ring voor Linda de Mol, dat ze hem na al die jaren toch nog won voor Gooische Vrouwen. 1984, met Zeg ‘ns AAA, toen ik negen Ringen voor de hoofdrolspelers moest maken. En Victor Reinier was in 1997 op mijn atelier met Piet Römer nadat Baantjer had gewonnen. Toen bezwoer Victor me dat hij er ooit zelf ook nog een zou winnen. Vorig jaar kwam hij op het podium van Carré tussen die haag van fotografen naar me toe. ‘Ik heb m!’, riep-ie. Dat was fantastisch.”

Tegenwoordig wordt de winnaar pas op de avond zelf bekend, voor 1990 wist u al voor wie u de Ring maakte. Dat moet een grote verandering zijn geweest.


„Inderdaad, de eerste 15 jaar belde Televizier-hoofdredacteur Rein van Rooij ons met de naam van de winnaar - mijn man Rudolph en ik waren een van de eersten die de uitslag wisten, dat was mooi. Maar nu heb ik meer vrijheid om de ring vorm te geven, en dat heeft ook z’n voordelen.”

In 1998 moest u flink aan de bak, toen de ring een dag voor de uitreiking ineens zoek raakte.

„Dat was wel even paniek, ik heb de hele nacht doorgewerkt, gelukkig bleef ik goed wakker. ’s Ochtends om 8 uur stond er al een tv-ploeg voor de deur; ze dachten dat het een publiciteitsstunt was en geloofden niet dat de Ring echt zoek was. Toen hebben we ze maar binnengelaten in het atelier, zodat ze konden zien dat het echt waar was.”

In 1982 mocht u de Ring zelf uitreiken aan acteur Kees Brusse.


„Kees Brusse had een film bedacht over een alchemist die een Gouden Ring maakte; presentator Karel Prior was daarom bang dat het publiek niet zou begrijpen dat ík de ring had ontworpen en gemaakt. Rudolph en ik zaten rustig in de zaal toen Karel Prior vroeg of ik de Ring niet wilde uitreiken. We hebben toen maar snel iets op een papiertje geschreven. Ik was uiteindelijk zo geconcentreerd dat ik helemaal niets meer heb meegekregen van het applaus en de flitsen van de fotografen.”

Hoe lang gaat u nog door?


„Ik heb altijd gezegd: als ik voel dat ik inzak, dan stop ik. Maar wat mij betreft is het nog elk jaar een feest.”

Meer over