Jan Kooijman niet gediskwalificeerd voor Zilveren Televizier-Ster 2015

22 september 2015 12:23 | televizier-ring | Door Televizier

© William Rutten

Even leek het erop alsof Jan Kooijman zichzelf buiten spel had gezet in de race om de Zilveren Televizier Ster Man. Maar de RTL-presentator kan opgelucht ademhalen. Hij wordt niet gediskwalificeerd.

Jan Kooijman beloofde vrijdag in een tweet iedereen die op hem zou stemmen een figurantenrol in een aflevering van de serie Bluf met daarin de populaire jongnsgroep B-Brave. Een screenshot van de uitgebrachte stem op Jan Kooijman leverde al een rol op. En dat mag niet. Mensen belonen voor het uitbrengen van een stem is tegen de regels van de Gouden Televizier-Ring verkiezingen en dus dreigde diskwalificatie voor Jan. Gelukkig voor Jan heeft de notaris nu beslist dat de RTL-ster geen straf krijgt voor zijn onhandige tweet.

Jeroen de Goeij

De adjunct hoofdredacteur van Televizier, Jeroen de Goeij legt uit: „Het klopt dat Jan Kooijman vorige week een tweetje heeft geplaatst dat volgens de reglementen van de verkiezingen niet toegestaan is. Het ging om een ludieke actie, waarbij hij een figurantenrol aanbod in ruil voor een stem. Op zich slim bedacht, maar je mag echt niemand belonen voor het uitbrengen van een specifieke stem. Of de beloningen nu groot of klein zijn, of ze nu ludiek zijn of niet. Dat is een nieuwe regel in de verkiezingen van 2015."
 
„Hierop zou diskwalificatie kunnen volgen, maar dat is in het geval van Jan Kooijman een al te zware maatregel. Op de eerste plaats was hij zich niet bewust van de nieuwe regel. Jan twitterde zijn actie uit enthousiasme. En toen hij begreep dat hoe de verkiezingsregels van dit jaar in elkaar zitten, heeft Jan de tweet snel offline gehaald. Vanwege de korte duur van de actie en het feit dat hij niet op de hoogte was van de nieuwe regels hebben wij in overleg met de notaris besloten Jan Kooijman hiervoor niet te diskwalificeren."
 
„Bij het vaststellen van de einduitslag zal de notaris de onterecht uitgebrachte stemmen schrappen uit het eindresultaat. Ze zijn nu eenmaal onreglementair. Vanwege de korte duur van de actie ziet het ernaar uit dat het effect van Jan's tweet beperkt is gebleven en datzelfde geldt voor de te schrappen stemmen."
 
"Bij deze kan ik alle fans van Jan Kooijman geruststellen: hij is nog in de race om de Zilveren Televizier-Ster van 2015."

Meer over