Klaas van Kruistum over de Gouden Stuiver voor Checkpoint

Het jeugdprogramma Checkpoint won na drie nominaties op rij de Gouden Stuiver 2014. Een mooier ­afscheidscadeau kon presentator Klaas van Kruistum zich niet wensen.

Hoe heb je het Gouden Televizier-Ring Gala beleefd?

„Een stuk beter dan de eerste keer, kan ik je zeggen. Ik was toen supernerveus, had vooraf amper gegeten en mezelf met de nodige champagne moed ingedronken. Het was bloedheet in Carré, dus dat ging niet helemaal goed… En toen verloren we ook nog eens.
Een jaar daarop kwam het ­Sinterklaasjournaal als winnaar uit de bus, en dit jaar was ik ervan overtuigd dat Freek In het Wild ging winnen. Ik zat er dus eigenlijk vrij rustig bij, tot onze naam genoemd werd. Daarna volgde een enorme ontlading en is het behoorlijk laat ­geworden.”

Wat betekent het winnen van de Gouden Stuiver voor je?

„Veel, zeker ook omdat we hem net hebben gekregen, voordat ik definitief afscheid nam van Checkpoint. Ik was in september al overgestapt van de EO naar de KRO-NCRV, maar ik mocht van m’n nieuwe baas nog wel het lopende seizoen afmaken - waar ik hem zeer dankbaar voor ben.”

Wat is de kracht van Checkpoint?

„Volgens mij het feit dat je er iets van opsteekt zonder dat het voelt alsof je iets onder­wezen wordt. Zelf houd ik ook niet van ellenlange uitleg, ik ga liever zo snel mogelijk aan de slag. Als we bijvoorbeeld laten zien hoe je met suiker raketbrandstof kunt maken, leggen we net genoeg uit om slimmeriken te prikkelen zelfstandig uit te zoeken hoe dat werkt. En wie alleen kijkt om een raket omhoog te zien gaan, wordt ook op z’n wenken bediend. Verder vinden we het belangrijk dat iedereen zich in het programma kan herkennen en weet dat-ie erbij hoort en er mag zijn. Daarom zie je ook kinderen in alle soorten, maten en kleuren in de testteams. En daar doen we niet krampachtig politiek correct over, een grapje over elkaar maken mag best, dat doen vrienden immers ook onder elkaar.”

Vind je het niet lastig dat een ander straks Checkpoint ­presenteert?

„Nee, dat wist ik al toen ik besloot te stoppen bij de EO. Het is een goed programma waar ik zelf graag naar kijk, dus het is niet meer dan logisch dat de EO werkt aan een doorstart. Ik zou het een eer vinden als Checkpoint over tien jaar nog bestaat en een begrip is geworden.”

Wie gaat dit jaar winnen?

„Ik gun het Freek Vonk van harte, hij is al jaren bezig met z’n natuurprogramma, vliegt de hele wereld over en is altijd even opgewekt en enthousiast.”

Meer over:

Reageren