Ontwerp Gouden Televizier-Ring 2005: '40 jaar! In het teken van vier'

26 mei 2011 12:00 | televizier-ring | Door Televizier

Kunstenares Anneke Schat ontwerpt ieder jaar een nieuwe Televizier-Ring. In 2005 mocht Jan Smit haar ontwerp om zijn vinger schuiven: zijn reallifesoap Gewoon Jan Smit ging er met de winst vandoor.

De Ring vierde in 2005 zijn veertigste verjaardag. Anneke noemde haar creatie dan ook 40 jaar! In het teken van 'vier'. "In het ontwerp heb ik met vier cirkels de seizoenen uitgebeeld", vertelt de kunstenares. "De seizoenen staan voor het steeds weerkerende succes van de Gouden Televizier-Ring in de afgelopen veertig jaar."

Pi-schijven

Zoals altijd zit er een goed doordachte filosofie achter het ontwerp. Anneke legt uit: "De cirkelvormen in deze Ring zijn geënt op het oeroude symbool van de zon, dat al ver voor onze jaartelling werd vormgegeven in de Chinese jade Pi-schijven."

Saffier en peridot

"De cirkelschijven staan in verschillende standen hoog boven de Ring om de lichtreflecties optimaal over de ring te laten spelen", aldus Anneke. Speciaal voor dit jubileumjaar heeft ze in het ontwerp stenen toegepast. "Een roze en een blauwe saffier met daarbij een groene peridot zorgen voor een vrolijk kleurenspel in de Ring."

Lees hier meer over Gewoon Jan Smit als winnaar van de Gouden Televizier-Ring 2005.

Meer over