Ontwerp Gouden Televizier-Ring 2009: 'Televiziers feestelijke Tipperade'

30 mei 2011 12:00 | televizier-ring | Door Televizier

Kunstenares Anneke Schat ontwerpt ieder jaar een nieuwe Televizier-Ring. In 2009 mocht Linda de Mol de Ring om haar vinger schuiven: haar dramaserie Gooische Vrouwen ging er met de winst vandoor.

Anneke gaf de Ring van 2009 als titel Televiziers feestelijke Tipperade mee. De kunstenares legt uit hoe ze het design bedacht: "Het uitbundige en bijna onstuimige karakter van de Televizier-Ring-uitreikingen van de laatste jaren bracht mij op het idee om het ontwerp te enten op de tipperade, de ticker-tape parade, ooit in New York het feestelijkste onthaal."

Serpentines

Deze parade ziet Anneke levendig voor zich. "Met vele honderd duizenden tegelijk dwarrelden de papieren ticker-stroken, afkomstig van de speciale telex, als serpentines door de straten. In de schetsontwerpen heb ik dit idee vormgegeven met abstracte vlakken van het blad Televizier, die dwarrelen over en rond een strak opgebouwde ringvorm."

V-vorm

Opnieuw maakte Anneke meerdere schetsen en mocht de redactie van Televizier kiezen welke Ring het zou worden. "De keuze van de redactie viel op het ontwerp waarbij een uitwaaierende V-vorm in het ontwerp domineert. Deze Ring heeft veel invalshoeken van vlakken die zigzaggend en contra op elkaar zijn gezet, waardoor een constante lichtweerspiegeling ontstaat."

Bruisend

"De strakke lijn waarop de gravure is aangebracht ligt dwars in de bruisende commotie van lichtreflecties en wordt gesteund door staanders die onderdeel uitmaken van de compositie", aldus Anneke. "Deze ritmiek van lijnen en vlakken houdt de strakke basisopbouw van de Ring in balans, tegenover het tipperade-geweld van de uiteenspattende bladvormen."

Lees hier meer over Gooische Vrouwen als winnaar van de Gouden Televizier-Ring 2009.

Meer over