Ontwerp Gouden Televizier-Ring 2010: 'Metafoor van de Wind'

31 mei 2011 12:00 | televizier-ring | Door Televizier

Kunstenares Anneke Schat ontwerpt ieder jaar een nieuwe Televizier-Ring. In 2010 mochten Carlo Boszhard en Irene Moors haar ontwerp in ontvangst nemen: hun persiflageprogramma De TV Kantine ging er met de winst vandoor.

Met de Ring Metafoor van de Wind liet Anneke haar nieuwe stijl zien. "Wind in al zijn verschijningsvormen is het thema van die stijl", vertelt de kunstenares. "En dat is voor de Gouden Televizier-Ring een geweldig uitgangspunt. Het onvoorspelbare karakter van succes, ook in al zijn verschijningsvormen, is als de fonkelende beweging van de wind."

Turbulentie

"In een welhaast ongrijpbare turbulentie ontstaat het expressieve karakter van een winnend programma", zegt Anneke over de metafoor. "Vaak herkent de winnaar van de Gouden Televizier-Ring in een later stadium de mysterieuze opgaande beweging van het succes. Het vormt zich als een onstuitbare waaiering vanuit alle richtingen."

Strakblauwe hemel

Het idee voor deze wind-Ring ontstond niet in een storm, maar in het Franse zonnetje. "In juni 2010 heb ik onder een strakblauwe hemel in de Franche-Comté enkele ontwerpen geschetst," aldus Anneke, "en daarna overgedragen aan de chef-redactie, Jeroen de Goeij, voor een definitieve keuze."

18-karaats

"Uitwaaierende vlakken die reflecteren in de wind vormen het hoofdmotief van de 18-karaats gouden ring. Sterke flitsende lijnen brengen de vlakken samen en versterken het reliëf. Dit samenspel veroorzaakt een uitbundige werveling waardoor van alle kanten een doorgaand spel van fascinerende lichtweerkaatsingen ontstaat."

Tweede Ring voor Irene

Normaal gesproken is er voor elk winnend programma maar één Televizier-Ring. Omdat De TV Kantine echt van Carlo én Irene is, maakte Anneke speciaal voor Irene Moors een tweede Ring.

Lees hier meer over De TV Kantine als winnaar van de Gouden Televizier-Ring 2010.

Meer over