Spannend!

Peter Pannekoek maakt zich op voor het Gouden Televizier-Ring Gala: 'Heb materiaal genoeg'

12 oktober 2023 10:00 | televizier-ring | Door Tijgerbloed Teksten

© Roland J Reinders

Jan Smit en cabaretier Peter Pannekoek presenteren samen het Gouden Televizier-Ring Gala. ‘Het lijkt me wel leuk als mensen in de zaal een beetje onrustig op hun stoel wiebelen.’

Hoe vinden jullie het om samen op dat podium te staan?

Jan: “Vorig jaar deden we de opening al samen. Het gala is toch wat formeel. Er zitten allemaal tv-collega’s in de zaal, die gaan niet uitbundig klappen en zingen. Peters aanwezigheid maakt het wat losser.” Peter: “Ik ben blij dat het duopresentatie is. Ik vind het leuk om daar met Jan te staan. Hij heeft ongelooflijk veel zelfspot en vindt alles prima.”

Voor jou is het iets compleet nieuws, Peter.

“Ik zat er al een tijdje op te loeren. Wat lijkt me nou spannend na de oudejaarsconference? Dit! Ik ben gek op awardshows: de Oscars, de Tony Awards, de Emmy’s, allemaal heerlijk. In Nederland hebben we niet van die grote prijzen. Het Gouden Televizier-Ring Gala komt er nog het dichtst bij. Het is live, het heeft grandeur, mensen worden gelauwerd. Ik sta vier dagen per week op het toneel, dus in dat opzicht heb ik geen zenuwen. Maar ik zoek wel altijd projecten waar ik adrenaline van krijg. Dat is hier zeker het geval.”

Hoe is de rolverdeling?

Jan: “Ik verzorg de rode draad en Peter heeft een vrijere rol. Dankzij hem komt er bravoure in de avond. Ik ga er niet over, maar wat mij betreft heeft hij een vrijbrief.”

Krijg je carte blanche, Peter?

“Ik ben er zeker niet op uit om mensen kapot te maken. Mensen zijn genomineerd, die mag je eren. Tegelijkertijd is net zoals bij de Oscars, als je in de zaal zit wil je niet gepakt worden, maar je baalt ook als je niet genoemd wordt, want dan tel je niet mee. Ik heb in ieder geval materiaal genoeg, het was in dat opzicht een goed televisiejaar.”

Wat trekken jullie aan?

Jan: “In principe draag ik altijd een smoking maar vorig jaar vroegen ze of ik een gouden glitterpak aan wilde voor de opening, dat doe ik dan gewoon. Ik vind alles best. De Televizier-Ring is over the top, daar draag ik graag mijn steentje aan bij.”

Peter: “Ik ga zeker niet in een spijkerbroek met gympies, maar in een gouden pak met strak kruis krijgen ze mij niet meer. Jan doet dat wel, dat is die Volendamse ‘niet zeuren en aanpakken’-mentaliteit van hem. Als er qua kleding een ander grappig idee bij zit, dan trek ik het wel aan hoor. Alles voor de show.”

Op wat voor avond hopen jullie?

Peter: “Het lijkt me wel leuk als mensen in de zaal een beetje onrustig op hun stoel wiebelen, net zoals bij de Oscars. Dat mag van mij wel een soort traditie worden.” Jan: “Ik heb het al een keer of zeven gedaan maar het blijft bijzonder. Nu met Peter erbij helemaal. Ik heb zijn openingstekst voor dit jaar al met tranen in de ogen van het lachen gelezen. Dat belooft veel goeds.”

Het Gouden Televizier-Ring Gala 2023 is op 12 oktober vanaf 21:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO1. 

Meer over