Verkiezing beste tv-programma allertijden van start

5 oktober 2011 22:28 | televizier-ring | Door Televizier

Tijdens het Gouden Televizier-Ring gala wordt het beste programma van 2011 bekend gemaakt. Maar wat is nou eigenlijk het beste programma uit de zestigjarige tv-geschiedenis? Dat bepaalt u!

De afgelopen weken kon gestemd worden op een lange lijst historische Nederlandse televisieprogramma's.

Uit die enorme hoeveelheid verschillende shows en programma's zijn 12 titels als beste uit de bus gekomen. De strijd gaat nu tussen deze twaalf zogenoemde lijsttrekkers. 

Op www.tvcanon.nl kan tot en met zondag 9 oktober gestemd worden. De winnaar wordt onthuld tijdens het Gouden Televizier-Ring gala op vrijdag 21 oktober.

Maar wie maken kans? Op www.tvcanon.nl is een uitgebreid overzicht van de lijsttrekkers te vinden, inclusief legendarische fragmenten.  

De lijsttrekkers in vogelvlucht:

Sonja op zaterdag
Sonja op zaterdag wordt uitgezonden door de VARA van 1981 tot 1996. De titel verandert in loop der jaren wel eens wanneer het programma op een andere dag wordt uitgezonden. Het programma levert spraakmakende televisie op, zoals het eerste interview met een AIDS patiënt op de Nederlandse televisie.

De Wandeling
In De Wandeling trekt Hella van der Wijst erop uit met mensen die een bijzonder verhaal te vertellen hebben. De persoonlijke portretten die geschetst worden zijn meestal met onbekende, maar af en toe ook met bekende Nederlanders. De KRO zendt het programma vanaf 1998 uit.

Man bijt hond
Man bijt hond behandelt nieuws dat de actualiteitenprogramma's niet haalt. Man bijt hond zoekt naar datgene wat mensen bezig houdt. Door klein nieuws groot en groot nieuws klein te maken wordt Nederland iedere werkdag met een knipoog in beeld gebracht. Het programma wordt vanaf 1999 uitgezonden door de NCRV.

Dagboek van een Herdershond
De dramaserie wordt door de KRO uitgezonden van 1978 tot 1979 en speelt zich af in Limburg aan het begin van de vorige eeuw. De jonge en naïeve kapelaan Erik Odekerke speelt de hoofdrol. De serie werd geregisseerd door Willy van Hemert en geproduceerd door Joop van den Ende.

Jiskefet
Begin jaren negentig wordt het Nederlandse televisiepubliek opgeschrikt door drie heren die absurde en soms wat grove sketches vertonen op televisie. Met Debiteuren/Crediteuren, waar de kantoorhumor van Jos, Edgar, Storm en juffrouw Jannie centraal staat, maakt het grote publiek kennis met Jiskefet. De uitspraak “Goeiesmorgens” is legendarisch geworden. Uitgezonden door de VPRO van 1990 tot 2005.

Willem Ruis Sterrenshow
Vanuit een gigantische circustent presenteert Willem Ruis vanaf 1984 de live spektakelshow: de Willem Ruis Sterrenshow. De tent is iedere week ergens anders in Nederland te vinden. Naast de diverse beroemde artiesten die komen optreden en de wekelijkse Humanitasloterij, strijden kandidaten in de show onderling voor diverse prijzen. Uitgezonden door de VARA van 1984 tot 1986.

TopPop
Een van de meest succesvolle muziekprogramma’s op de televisie is AVRO’s Toppop. Het is het eerste wekelijkse popprogramma op Nederlandse tv dat wordt uitgezonden van 1970 tot 1988. In Toppop komen bekende nationale en internationale artiesten in de studio hun nieuwste hit playbacken.

Studio Sport
NOS Studio Sport is een sportprogramma  van de NOS  dat sinds 5 april 1959 op zondagavond wordt uitgezonden. Tegenwoordig maakt de redactie van NOS Studio Sport dagelijkse edities van het Sportjournaal (overdag en in de avond) en Studio Voetbal (zondagavond).

Tussen Kunst & Kitsch
Een van de langstlopende programma’s over kunst is het AVRO-programma Tussen Kunst & Kitsch. In dit programma, dat al vanaf 1984 wordt uitgezonden, laten bezoekers hun kunstvoorwerpen en curiosa uit binnen- en buitenland door een expert taxeren. Veel van de voorwerpen blijken kitsch te zijn, maar soms gaat het om zeer kostbaar objecten.

NOS Journaal
Op 5 januari 1956 is de eerste reguliere uitzending van het NTS Journaal te zien. Later wordt dit het NOS Journaal. Het begint met drie wekelijkse uitzendingen die voornamelijk gevuld zijn met binnenlands nieuws. Het achtuur Journaal is nog steeds vaak het best bekeken en hoogst gewaardeerde nieuwsprogramma op de televisie.

Oudejaarsconferences
Op oudejaarsavond zijn traditioneel de oudejaarsconferences te zien op verschillende zenders. Het is uitgegroeid tot een typisch Nederlandse traditie. Wim Kan is de eerste cabaretier die in 1954 een speciale voorstelling voor oudjaar maakt. Hij doet dit eerst voor de radio en later in 1973 ook voor de VARA-televisie.

Swiebertje
In 1958 begint de NCRV met het uitzenden van de serie Swiebertje. De beroemde zwerver, gespeeld door Joop Doderer, heeft het regelmatig aan de stok met veldwachter Bromsnor. Gelukkig kan hij altijd terecht in de keuken van Saartje, de huishoudster van de burgemeester. In 1975 vertrekt Swiebertje naar Canada en houdt het programma op.

Meer over