Wilfred Genee over de Gouden Televizier-Ring

Vorig jaar won Wilfred Genee, gastheer van ‘Voetbal International’, de Ring. Hoe kijkt hij terug op de winst?

Wilfred Genee en Johan Derksen verbaasden vorige jaar vriend en vijand door met ‘hun’ Voetbal International te winnen van populaire tv-programma’s als Wie is de Mol en The voice of Holland. En dat was opvallend, want drie jaar eerder wilde RTL 7 het programma nog schrappen.

WIlfred, hoe zoet was je wraak?

"Na het terugtrekken van de sponsor hebben Johan en ik Voetbal insite, zoals het toen nog heette, vier jaar geleden voor de poorten van de hel weggesleept. En met succes. Het winnen van de Gouden Televizier-Ring is daar een bewijs van. Tien jaar geleden zou ik misschien nog een gevoel van wraak of genoegdoening hebben gehad, maar die fase ben ik nu voorbij. Ik ben vooral blij dat de kijkcijfers hoog zijn en dat we op straat blijkbaar positief beoordeeld worden."

Was je net zo verbaasd met jullie winst als de rest van Nederland?

"Absoluut. Echt vol-kó-men verrast. We hadden echt nooit verwacht dat we het konden winnen van succesprogramma’s als Wie is de Mol? en The voice of Holland. Het verbaast me nog steeds, eigenlijk. Maar het winnen van de Ring bewijst wel hoezeer het programma gewaardeerd wordt door onze kijkers."

Jullie waren live op tv tijdens de verkiezing. Heeft dat de doorslag gegeven? 

"Ook The voice was live en werd goed bekeken; de 3,5 miljoen kijkers werden gemobiliseerd met filmpjes en oproepen. Wie is de Mol was daarmee in het nadeel. Onze trouwe aanhang is eenvoudigweg in de benen gekomen en heeft op ons gestemd. Zo eenvoudig is het."

Johan noemde de Ring een prutprijs en het gala een poppenkast. Hielp dat? 

"Het afkraken van de Televizier-Ring en het bijbehorende gala werd een soort gimmick van Johan. Stiekem vond hij het allemaal leuker dan hij deed voorkomen."

Veel mensen vinden jullie winst niet terecht. Wat vind je daarvan?

"Onzin. Als je de meeste stemmen haalt, heb je toch verdiend gewonnen? Dat moeten de Bert van de Veers van deze wereld ook erkennen. Ik hoorde later dat we bij de nominaties ook als eerste waren geëindigd. Winst was weliswaar onverwacht, maar zeker niet onterecht. John de Mol was de eerste die me sms’te vanuit Carré."

Heeft het winnen van de Ring het tv-seizoen vergemakkelijkt?

"Het heeft het programma nét een duwtje extra gegeven. Als rebel van het stel werden we nog toegankelijker voor veel mensen. Een beetje het Robin Hood-effect. We hebben na de winst ook een nieuwe doelgroep aangeboord. Veel mensen die verbaasd waren dat we hadden gewonnen, keken uit nieuwsgierigheid. Een deel daarvan is blijven hangen. Van de 800.000 kijkers gingen we naar het miljoen. Maar dat kan ook te maken hebben met de terugkeer van René van der Gijp. De start van de RTL Sport Daily (werkdagelijkse sporttalkshow die maandag bij RTL 7 start) staat ook los van de Televizier-Ring."

Wie heeft de Ring?

"Ik kreeg hem uitgereikt, maar er zijn twee duplicaten gemaakt voor Johan en René. Bij mij ligt hij thuis in mijn werkkamer. Het gaat mij niet om de tastbaarheid van de prijs, want hij is echt spuuglelijk. Mijn dochter van twee had hem laatst te pakken en toen vond ik hem tussen haar speelgoed terug. Hij ligt nu wat hoger."

Reageren