Winnaar Gouden Televizer-Ring 1991: Vrienden Voor Het Leven

8 augustus 2020 12:05 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 1991 won Vrienden voor het leven van Peter Lusse.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Eddie Veenstra is een sul met een rijke fantasie, Ellen van den Berg is daarentegen bijdehand en realistisch. Ze wonen samen en denken dat ze heel modern en alternatief zijn, maar doen eigenlijk de burgerlijkste dingen.

Hoe ouwer hoe gekker

Ze kunnen een voorbeeld nemen aan Eddies opa, die onder het motto ‘hoe ouwer hoe gekker’ elke dag leeft alsof het zijn laatste is. En dan zijn er nog de zeurende ouders, de oversekste collega en diens liefhebbende vrouw, tevens hartsvriendin van Ellen. Het klinkt wat braaf allemaal, maar Vrienden voor het leven was dan ook bedoeld voor de ganse natie. De serie, gebaseerd op de Engelse sitcom The Two of Us, werd in 1991 door Joop van den Ende gelanceerd op RTL 4 en was meteen een hit.

Hulpeloos

Met de mannelijke hoofdrolspeler nam Joop een gok. Peter Lusse was vooral bekend van een reclamespotje waarin hij chips aanprees, die ‘smaken zoals ze kraken’. Met zijn frisse hoofd en hulpeloze uitstraling was hij geknipt voor de rol van Eddie en hij groeide uit tot een van de populairste acteurs van de jaren 90.

Peper-en-zoutstelletje

Mary-Lou van Steenis had zich laten zien in de dramaserie Spijkerhoek als zangeres Patty Starrenburg. Peter en Mary-Lou pasten bij elkaar als een peper-en-zoutstelletje. Weinig kijkers konden of wilden geloven dat ze niet ook in werkelijkheid een paar waren. De in 2012 overleden Edmond Classen speelde 'Oop', de joviaalste grootvader van de wereld, Maria Stiegelis (Eddies moeder) de grootste roddeltante.

Verrassing

Dat Vrienden voor het leven zo snel de Gouden Televizier-Ring won, was een verrassing. Medisch Centrum West was net als in 1990 huizenhoog favoriet, maar greep weer naast de hoofdprijs. Mies Bouwman reikte de trofee uit.

Mooiste compliment

"Ik beschouw de Gouden Televizier-Ring als het mooiste compliment dat de makers van deze comedy kunnen krijgen", reageerde Peter Lusse. "We hebben er nauwelijks bij stilgestaan dat we een serieuze kandidaat waren; we waren al heel blij met de nominatie. Maar we laten ons met dit eerbetoon het hoofd niet op hol brengen." Tot en met 1995 verkneukelden miljoenen kijkers zich om Eddie en Ellen; toen was de koek op.

Kleine kanttekening

In een interview plaatste Peter Lusse onlangs een kleine kanttekening bij het succes: "Mensen vonden alles leuk wat we deden; nu zie ik soms een aflevering terug en denk ik: oei oei, die grap heb ik op maandagnacht om twee uur verzonnen.”

Operazanger

Na Vrienden voor het leven had Lusse een cabaretprogramma in het theater, bedreef hij op tv humor in Schiet Mij Maar Lek en speelde hij in toneelstukken en musicals. In 2020 probeerde hij zonder succes door te breken als operzanger. Mary-Lou van Steenis, getrouwd en moeder van twee kinderen, vervolgde haar televisiecarrière onder andere als hoofdverpleegkundige Irma in Trauma 24/7, als Laura in We Gaan Nog Niet Naar Huis en ze had een succesvolle gastrol in Goede Tijden Slechte Tijden als de mysterieuze Tanya DuPont die Jef naar het leven stond. 

Of Peter en Mary-Lou vrienden voor het leven zijn gebleven, is niet bekend.
 

< Winnaar 1990
Ook dat nog!

 

Winnaar 1992 >
Medisch Centrum West

Meer over