Oogjes dicht...

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1969: De Fabeltjeskrant

8 augustus 2020 06:30 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 1969 wonnen de dieren in het Grote Bos: De Fabeltjeskrant.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

"Echt waar!", om met Meneer de Uil te spreken: in 1968 moet televisieland het stellen zonder Gouden Televizier-Ring. Door omstandigheden van organisatorische aard komt de verkiezing te vervallen. In 1969 konden de kijkers hun voorkeur weer kenbaar maken. De Fabeltjeskrant is de gelukkige. Een opmerkelijke keuze, want in deze poppenspelserie lopen, rennen en vliegen alleen dieren rond.

Grote Dierenbos

Net als Ja Zuster, Nee Zuster (dat in 1967 won) is het programma in eerste instantie bedoeld voor kinderen. Maar volwassenen kijken gretig mee, omdat het Grote Dierenbos een afspiegeling vormt van de grotemensenwereld en de makers de actualiteit en de ironie niet schuwen. "Want dieren zijn precies als mensen", aldus het Fabeltjeskrant-lied. "Met dezelfde mensenwensen en dezelfde mensenstreken." En dat kwam dan allemaal in de krant...

Snaveltjes toe

Op 29 september 1968 gaat de televisiestrip in première bij de NOS. De formule staat gelijk als een huis: Meneer de Uil leest op een boomtak voor uit de krant en als hij zijn verhaaltje over de laatste belevenissen van de bosbewoners heeft verteld, gebiedt hij de lieve kijkbuiskinderen om hun oogjes dicht en snaveltjes toe te doen.

Sluikreclame

Tot en met 1973 maken schrijver Leen Valkenier en producent Thijs Chanowski 1041 afleveringen van vijf minuten. In de periode 1985-1989 volgt een tweede reeks van 599 delen. Daarna neemt RTL 4 De Fabeltjeskrant over van de NOS en sluipt de sluikreclame het woud binnen. In 1992 trekt Meneer de Uil voor het laatst zijn snavel open.

Drink meer prik

Wie het vandaag de dag terugziet, kan amper geloven dat slechts drie acteurs het leeuwendeel van de rollen inspraken. Frans van Dusschoten leende zijn stem aan zowel Meneer Jacob de Uil, Willem Bever en Momfer de Mol als aan Droes de Beer, Chico Lama en Teun Stier.

Elsje Scherjon speelde niet alleen Juffrouw Ooievaar, Truus de Mier en Stoffel de Schildpad, maar ook Jodokus de Marmot, Isadora Paradijsvogel en Margaretha Bontekoe. Ger Smit nam onder anderen Lowieke de Vos, Bor de Wolf, Ed Bever, Zoef de Haas, Gerrit de Postduif en Meindert het Paard voor zijn rekening.

Ze zongen daarnaast krakers als Hallo Meneer de Uil, Hup Daar Is Willem met de Waterpomptang (nummer twee in de top 40), De Ed & Willem Bever Boogie, Ome Gerrit en Drink Meer Prik.

Smikkelen en smullen

In 2005 werd De Fabeltjeskrant uitgeroepen tot ‘Beste kinderprogramma aller tijden’. Televizier-lezers zagen dat al in 1969, toen ze de serie met de Ring beloonden. Tom ‘Dorus’ Manders reikte destijds de prijs uit aan Leen Valkenier en Thijs Chanowski. Volgens de overlevering bleef het nog lang erg gezellig in de feestruimte. De ‘prik’ vloeide rijkelijk en 't was, in de woorden van Lowieke de Vos, lekker smikkelen en smullen geblazen...

< Winnaar 1967
Ja zuster, nee zuster

Winnaar 1970 >
't Schaep met de 5 pooten

Meer over