Met Willeke Alberti

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1971: De Kleine Waarheid

8 augustus 2020 07:00 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 1971 won de dramaserie De kleine waarheid.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Amsterdam, rond 1914. Marleen Spaargaren is getrouwd met de iets oudere meubelmaker Jan Engelmoer. Hij kan geen kinderen krijgen. Zij heeft het slechte nieuws van de dokter gehoord, maar vertelt het hem niet.

Zwanger

Marleen weet wat ze wil: "Het is geen dierbare wens, maar een dwingende noodzaak. Ik moet een kind." Ze gaat voor het goede doel één keer vreemd met de beeldhouwer Jos Boswinkel... Het is gelijk prijs: zwanger. Marleen verzwijgt haar misstap voor manlief en doet of hij de vader is. Na zijn vroege dood blijft ze achter met een dochtertje en een knagend schuldgevoel. Had ze het hem toch niet moeten vertellen?

Jan Mens

Om deze soapy verhaallijn, naar een trilogie van Jan Mens, was het allemaal te doen in De kleine waarheid, de 26-delige dramaserie van de NCRV, waarvoor eind 1970 en begin 1971 wekelijks zes à zeven miljoen kijkers thuisbleven.

Willeke Alberti

Willy van Hemert bewerkte de romans en regisseerde de klassieker. Later leverde hij andere publiekstrekkers af als Bartje (1972) en Dagboek van een herdershond (1977). De 23-jarige Willeke Alberti maakte in De kleine waarheid haar debuut in de rol van Marleen Spaargaren. Als zangeres had Willy Alberti’s dochter haar sporen al verdiend, maar ook als zingende actrice wist ze van wanten.

Naturel

Fris, fruitig en naturel zette Willeke de kleine vrouw met het grote geheim neer. Ze hield zich staande tussen de crème de la crème van het vaderlandse toneel, onder wie Coen Flink, John Leddy, Ton Lensink, Caro van Eyk en Jacques Commandeur.

Vrouw van de wereld

Bij de presentatie van de dvd van De kleine waarheid in 2005 gaf Willeke alle eer aan wijlen Willy van Hemert. "Hij is de man die van dat eenvoudige Amsterdamse meisje dat ik was, een vrouw van de wereld heeft gemaakt", zei ze in een interview. "Van Hemert leerde me niet alleen als actrice het beste in mezelf naar boven te halen, maar ook hoe ik mij moest gedragen en kleden."

Gelukkig getrouwd

Dat ze destijds zelf een kleine waarheid verborg en een verhouding met hem had, zoals werd gefluisterd, ontkende ze ten stelligste: "We hadden een te groot respect voor elkaar om zelfs maar te overwegen iets met elkaar te beginnen. Bovendien was ik in die tijd bijzonder gelukkig getrouwd met mijn eerste man, Joop Oonk, en was ons eerste kindje, Daniëlle, net geboren."

In de ban van Marleen

Ondanks haar onvergetelijke televisierol bleef Willeke vooral als zangeres aan de weg timmeren. In de Televizier-ring winnende soap GTST stond ze in 2008, als de oma van Vicky, nog eens voor de camera’s. Het riep herinneringen op aan de tijd waarin het land in de ban was van Marleen Spaargaren en alle mannen verliefd op haar waren.

Een nieuwe ring voor Willeke

De lezers van Televizier riepen De kleine waarheid in 1971 uit tot het populairste programma van het jaar. Willy van Hemert manoeuvreerde de Ring bij de uitreiking om Willeke's vinger. In 2016 was Willeke in zak en as toen bij een woninginbraak haar Ring gestolen werd. Kunstenares Anneke Schat wist raad en maakte op basis van het originele ontwerp van Jaap de Vries een nieuw sieraad voor de dolgelukkige Willeke.
 

< Winnaar 1970
't Schaep met de 5 pooten

 

Winnaar 1972 >
Eén van de acht

Meer over