WC-rol met slechte recensies

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1975: Dag Dag Heerlijke Lach

8 augustus 2020 08:00 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 1975 won de revue Dag dag heerlijke lach van komiek André van Duin.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

André van Duin heeft zijn doorbraak eigenlijk te danken aan de AVRO. Na vele vruchteloze pogingen om aan de bak te komen, won de volkskomiek in 1964 de talentenjacht Nieuwe oogst van de ‘algemene’ omroep. Zijn playback-­act sloeg in als een bom, de maffe Rotterdammer met de rode kuif en het scheve geinponum was op slag een fenomeen.

Frans van Dusschoten

Na optredens in voorstellingen van Rudi Carrell, De Mounties en Snip & Snap achtte André in 1970 de tijd rijp voor zijn eerste eigen revue, geproduceerd door Joop van den Ende: Lach in de ruimte. Het was het begin van een lange theatercarrière. Daarin stal hij met zijn grollen en gekke bekken de show en speelde Frans van Dusschoten de argeloze aangever.

Hilarische sketches

Voor Dag dag heerlijke lach (TROS) kreeg het duo in 1975 de Gouden Televizier-Ring. Het programma bevatte hilarische sketches als 'De dokter', 'De elektricien', 'Jan Soldaat' en 'De banaan'. De zaal en de kijkers thuis lagen krom van het lachen als de ster van de avond zijn tegenspeler weer eens voor joker zette. Corry van Gorp maakte haar debuut in een bijrol. Later zouden zij en André nog menigmaal ten strijde trekken als meneer en mevrouw De Bok.

Meneer De Uil

Frans van Dusschoten, die daarnaast meneer De Uil en talloze andere dieren uit De Fabeltjeskrant een stem gaf, hield het artiestenleven in 1993 voor gezien. In 2005 overleed hij op 72-­jarige leeftijd.

Er staat een paard in de gang

Adrianus Marinus Kyvon, zoals de geboortenaam van André van Duin luidt, had naast de revues veel succes met zijn liedjes, de Dik Voormekaar Show en Animal Crackers. Grote hits met een hoog meezinggehalte waren De tamme boerenzoon, Doorgaan, Er staat een paard in de gang, Willempie, ‘k Heb hele grote bloemkole en Het pizzalied (‘effe wachte, nóg effe wachte...’).

Nee, nou wordt ie mooi!

In de Dik Voormekaar Show vertolkte hij op de radio, met dj Ferry de Groot, legendarische typetjes als ome Joop (‘nee, nou wordt ­ie mooi!’) en Harry Nak. in Animal Crackers liet hij dierentuindieren grappige dingen zeggen en nam hij vermomd als Jaap Aap de actualiteit en premier Ruud Lubbers op de korrel. ‘Tuut tuut tuut, de groetjes van Ruud.’

Groenteboer in grappen

André heeft nooit moeilijk gedaan over zijn talent om de lachers op zijn hand te krijgen: "Ik ben een groenteboer in grappen, je moet er vooral niet te veel achter zoeken." Zijn voorbeelden zijn de Engelse droogkomiek Tommy Cooper en het Amerikaanse filmduo Stan Laurel en Oliver Hardy.

Nico Scheepmaker

De serieuze pers had in zijn gloriedagen een ander gevoel voor humor dan zijn fans. "Het verschil tussen André van Duin en andere komieken is dat andere komieken wel leuk zijn", schreef de gezaghebbende columnist Nico Scheepmaker.

Wc-papier

Bij de uitreiking van de Gouden Televizier-Ring in het Amsterdamse Marriott Hotel liet André zien wat hij van zijn critici vond: grijnzend van oor tot oor wikkelde hij een rol wc-papier af die van begin tot eind was vol geplakt met slechte recensies...
 

< Winnaar 1974
Willem Duys

 

Winnaar 1977 >
Oudejaarsconference Wim Kan

Meer over