Martine als Agnes de Boer

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1980: Martine Bijl met de Boekenweekshow

8 augustus 2020 09:20 | televizier-ring | Door Irma Tomas

© ANP

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. In 1980 won Martine Bijl voor haar presentatie van de Boekenweekshow.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Telebingo, Sterrenslag, De Willem Ruis Show, de Showbizzquiz, Koot & Bie, Sonja’s Goed Nieuws Show: kanshebbers genoeg voor de Gouden Televizier-Ring 1980. Maar het publiek kiest voor de mooie blondine Martine Bijl, vooral voor haar presentatie van de Boekenweekshow dat jaar.

Op school

Martine Bijl wordt halverwege de jaren 60 op het Spinozalyceum in Amsterdam ontdekt wanneer ze een voordrachtswedstrijd wint. "Dat was heel goed voor mijn nogal geringe zelfvertrouwen. Ik bleek ook aardig te kunnen zingen en toen kwamen er van die ervaren mannen die zeiden: ‘Martine, je hebt talent!’ Het zou een groot verlies voor de wereld zijn als ik niet meteen het podium op zou klimmen. Als tiener was ik daar natuurlijk wel gevoelig voor. Mijn carrière is me daarna gewoon overkomen."

Willem Duys

Een van die ervaren mannen was Willem Duys, die altijd wordt opgevoerd als de ontdekker van Martine. Hij overhandigt haar ook de Gouden Televizier-Ring. In de bijbehorende speech nuanceert Duys: "Ik heb haar verder geholpen. Maar Ben Levi, de man die alles wist van het Franse chanson, kreeg haar het eerst op de korrel toen ze 17 was."

 

Agnes de Boer

Martine scoort een paar hitjes en maakt haar tv-debuut in 1965. Ze doet mee aan het Songfestival van Knokke, wint een Edison in 1968 en wordt panellid in Wie van de drie?, Babbelonië en Dinges. In de jaren 70 blijkt dat ze ook nog kan acteren met een rol in de film Help, de dokter verzuipt. Daarna volgen eigen televisieshows, waarin ze zingt en gasten ontvangt, laat ze Nederland lachen om typetje Agnes de Boer, een soort Ushi avant la lettre, en legt ze zich steeds meer toe op schrijfwerk.

Het zonnetje in huis

In de jaren negentig leert een hele nieuwe generatie Martine kennen als ze van 1993 tot 2003 naast vader en zoon Kraaijkamp schittert in Het zonnetje in huis. Maar na twee seizoenen van het Net5-taalspelletje Meneer Van Dalen wacht op antwoord stopt ze met tv-werk.

Intelligenter

Het werk valt haar te zwaar: "Niemand ziet dat ik van tevoren als een dweil tegen de verwarming hang. Het moet voor mij altijd beter dan best. En ach, het spelletje had wel iets intelligenter gemogen. Dieptepunt was dat een lid van de redactie een uitgever belde met de vraag of de heren dichters Achterberg en Bloem er wat voor voelden aan het spelletje mee te doen... Dat is grappig, maar ook behoorlijk eng."

Vertalen

Daarna was Martine Bijl een tijd lang enkel nog op tv in de bekende reclame ‘U moet de groenten van Hak hebben.’ Haar geld verdient ze verder met het vertalen van musicals. En daarin is ze beter dan best. "Onderschat de lol niet om een tekst zo goed te maken dat het geen vertaling meer lijkt. Ik weet zelf hoe het is om een tekst te zingen, ik probeer het thuis ook uit: rare woordjes, hoge noten. Spelers zijn vaak blij met mijn teksten."

Bijl bakt ze bruin

Tegen alle verwachtingen in slaagde Omroep MAX-baas Jan Slagter er in 2010 in Martine een tv-comeback te laten maken. In eerste instantie als panellid van een revival van Wie van de drie? maar kort daarop presenteerde ze ook Krasse knarren. In 2013 hapte ze toe toen Jan Slagter haar de Nederlandse versie van de BBC-hit The Great British Bake-Off aanbood. Mede dankzij haar droge commentaren werd Heel Holland Bakt een enorme hit. Martine werd in 2015 getroffen door een herseninfarct waar ze nooit volledig van herstelde. Ze overleed op Hemelvaartsdag 2019 op 71-jarige leeftijd.
 

< Winnaar 1979
AVRO's Puzzeluur

 

Winnaar 1981 >
De Fabriek

Meer over