Tweede ring voor Willy van Hemert

Winnaar Gouden Televizier-Ring 1983: De Weg

8 augustus 2020 10:05 | televizier-ring | Door Lieneke van der Fluit

© NOB/KRO

Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in de televisiehistorie. In 1983 won dramaserie De Weg van Willy van Hemert.

Update: 5 augustus 2020, auteur: Jef Willemsen

Na het succes van Dagboek van een herdershond, Ring-winnaar in 1978, bestelde de KRO een nieuwe dramaserie bij Willy van Hemert. De godfather van het Nederlandse tv-drama bedacht en regisseerde een verhaal over een wegenbouwer en zijn familie waarin hij controversiële thema’s aansneed als veranderingen in de katholieke kerk, overspel, echtscheiding en homoseksualiteit.

André en Sjoerd

Hij noemde de serie, die zich afspeelt in de jaren 60 van de vorige eeuw, De Weg. Dit slaat op de weg die aannemer Frans van Steenderen (André van den Heuvel) moet aanleggen én op de weg die zijn onhandelbare zoon Arie (Sjoerd Pleijsier) in het leven moet afleggen. Frans zit direct in zwaar weer: zijn vrouw Janny (Anne Wil Blankers) verlaat hem en emigreert met haar minnaar naar Australië.

Hoge kijkcijfers

Zijn zoon stuurt Frans naar een kostschool. Troost vindt hij bij zijn huishoudster Marie, vertolkt door Kitty Janssen. Op een dag staat Janny weer voor de deur: ze heeft genoeg van haar minnaar en wil haar man en kind terug… De twaalfdelige serie haalt van meet af aan hoge kijkcijfers.

Onthullend inkijkje

Opvallend zijn de monologen van de personages waarmee elke uitzending begon. Ze leveren commentaar op de verwikkelingen en geven een soms onthullend inkijkje in hun binnenwereld. Critici vinden dat de makers weinig moeite hebben gedaan om de sfeer van de sixties op te roepen. Sterker: aan de aankleding, haardracht, rekwisieten en omgeving te zien, bevindt het hele gezelschap zich gewoon in de jaren 80.

Wereldvreemde jongen

Willy van Hemert had echter andere prioriteiten. Het ging hem in de eerste plaats om het proces van volwassen worden dat zoon Arie doormaakte. "Omdat ik me afvroeg wat er zou gebeuren met een ingetogen, wereldvreemde jongen die het materieel aan niets ontbreekt, wiens moeder hem is gesmeerd en wiens vader de handen vol heeft aan een wegenbouwbedrijf in de groei."

Lange neus

De winnaar heeft altijd gelijk, dus kon hij een lange neus trekken naar de zwartkijkers toen De Weg de Gouden Televizier-Ring won. Naast Willy van Hemert kreeg ook Warry van Kampen, bij de KRO chef gevarieerde programma’s, een exemplaar. Dit omdat hij de productie zeer intensief had begeleid en in totaal vijf keer aan de wieg stond van een Ring-programma: 't Schaep met de 5 Pooten, Citroentje met Suiker, De Berend Boudewijn Kwis, Dagboek van een herdershond en De Weg.

Grote doorbraak

Twee actrices uit de serie, Anne-Wil Blankers (Janny) en Jeanne Verstraete (Hilletje), overhandigden de trofeeën aan het tweetal. Kees Brusse (in 1982 de gelukkige) kwam de heren feliciteren. Voor Sjoerd Pleijsier betekende de rol van Arie zijn grote doorbraak. Met Gerard Cox (ook present in De Weg) schreef hij later de populaire, in 1999 met een Ring bekroonde, comedy Toen Was Geluk Heel Gewoon. Daarin speelde Pleijsier journalist/rioolwerker Simon Stokvis.

Beeldhouwkunst

Anne-Wil Blankers acteert nog steeds, voornamelijk in theaterstukken en musicals. André van den Heuvel wijdde zich later aan de beeldhouwkunst. Hij bleef tot zijn dood in 2016 getrouwd met Kitty Janssen.
 

< Winnaar 1982
Mensen zoals jij en ik

 

Winnaar 1984 >
Zeg 'ns Aaa

Meer over